Pages

.:My Dearest friends:.

Thursday, October 27, 2011

Penat-penat kumpul duit tau !!

Assalamualaikum....

sapa yang sedang kumpul duit..baca ni kejap


yang kumpul duit untuk beli kamera...haha..DSLR

yang pulak kumpul duit nak beli Dinar  Emas

yang kumpul duit nak beli HP..I phone 4...Samsung Galaxy..Ipad...I pOd..blaa..bla...blaa...

yang kumpul duit nanti nak beli kereta,jam,basikal,hadiah,makanan,shopping,melancong,jalan2,Ice skating.........~~


Ucap besday dalam Fb??

happy birthday tu yu...
selamat hari jadi~
sannah helwa
senghil chukka hamnida~~
slamat ulang tahun kelahiran..

Slalu, bg orang yang ade FB,. mesti pOst kat Wall member2 dy yang merupakan birthday gurl or bOy...

kadang2 aQ rase...bagOz gak FB ni..daripada lupe birthday member..tetibe jadi ingat...means...tau la..bukan ingat pun..lagi la aku ni style mmg tak ingat nombor2 ni...fail!

dulu, masa bru2 ada FB ...aku exited giler nak ucap2 besday org...even yg tak kenal pun pi gatal gak wish,,~~ bgus la kan? but lately..aku da tak wish da..even bespreng aku sendiri..i mean kawan yg rapat ngan aku la....

came on guys~ berjuta2 orang (kalau feymes la) wish kat FB tu...kadang2 lau Aq wish pun..dier bace2 gitu jer....paling koman pun "LIKE" or ok sket "THANKS" ....sia2 je aku wish doe

bukan maknanya aku tak mau wish...but I prefer via MESEJ...bukan INBOX FB laa...mesej kat handphone dyer~

aku pun lebih appreciate orang wish by CALL ker..or MESEJ kata2 pun dah ckup..or lagi best..buat POST kat BELOG pasal birthday haku....haha.bru special beb~~ alalalala..bukanye aku nak macam tu... tapi tepuk dada... tanya diri korang...

suke ke kalau orang yang kite WISH tu...just like jer..MEMANG la pada hakikatnyer dy appreciate....TAPI kalau KAU tak wish pun ...ADE DIA PRASAN ??? ~~ DIER tak kesah pun lah der

So, nak tunjukkan smangat korang nak appreciate member korang nyer baik la korang CALL....or segan sket..via SMS pun ok derr

ni la jugak MASALAH FB ni.....wat sambil lewa jer ngan bday kawan2 kiter.... ala..da post ok la tu

but ..ade juge yang STAIL mcm sensitif sket tau..yang jeniz..TERASA giler2 lau member dy just post

"hb"

"bday"


>.< ..

facebook..facebookk....susah la kau ni..
ape2 pun....

THECHOICEIS in YOUR HAND...

ni just my private opinion oke...lau xstuju~ ske ati la..xkan aku nak pakse plak en? ^__^

ok..syukran for reading....have fun with IBADAH....

Tuesday, October 25, 2011

cara Kak Wardina Safiyyah Didik anaknya solat

salam satu aQidah~
saje malam2 ni nak share something yang sangat2 berguna~
dulu pernah jugak pergi talk dengan wardina dan ustaz hasrizal tentang keluarga bahagia
seriously~~
gandingan yang sangat hebat
tak puas dengar dua2 bagi pendapat dan tips2 cara didik anak dan sebagainya..


so~ ni wardina tulis di FB dy :)


baca penuh sabar~ maka anda akan dapat something...insyaAllah


Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dgn strictness)



Monday, October 24, 2011

Urghh..Solat malam...~ susah tapi best!!

Salam....wahai Ummat nabi Muhammad sekalian..

Aku percaya..mesti semua pernah buat Qiyammullai...yelah..kalau dulu kat skolah mesti ada kem2...mesti ada dalam jadual untuk solat malam...Qiyyamullai kan?so, walaupun kita ni tak tahu apa itu solat malam...at least kita buat jugak sebab ikut jadual..


Dan, aku yakin dan percaya, pasti susah untuk kita bangkit untuk solat malam, tak pun, ada yang masih tertanya-tanya, apa gunanya solat malam ni? Apa KELEBIHANnya...??


Saidina Umar Al-Khattab  menyatakan kelebihan solat malam dengan berkata "sesiapa yang mengerjakan solat malam, nescaya di anugerahkan Allah sembilan perkara, Lima di dunia, dan empat di  akhirat  kurniaan di dunia ialah :-

Saturday, October 22, 2011

Eternal Love , Ummi dan Abah


Assalamualaikum..~~
saya skrng berada di temerloh..rumah saye kuantan...atas beberapa alasan,,.,so
saya, umi, abah, syah dan hassan  menetap di hotel sekitar bandar temerloh ni..
payah jugakla nak cari hotel yang murah. Alhamdulillah..Allah pertemukan..

ceritanya ,,bila abah dari KL..umi pulak dari temerloh petang tadi nak balik kuantan....tiba2 umi ada urgent, nak kena pi KL esok pagi..abah pagi kat Jengka ada program..so...bertembung lah di temerloh..maka.sanggup la kedua ibu bapa ku ini..mencari hotel~ huhu.~~

sebenaqnye bukan tu aq nak ceta..xde pun kaitan dengan tajuk~ hahaa..

Sepanjang mendengar ceramah Asmaul husna hari ni oleh Umi saya... saya perasan umi selalu sebut tentang Cinta Suami..apa umi cakap eak?

Al- Futur yang terus menerus


Barangkali, wabak Al-Futur itu adalah wabak yang paling berbahaya dalam kehidupan para Amilin, kerana itulah Dr. Al-Syed Muhammad Noh meletakkan ‘Al-Futur’ sebagai wabak nombor satu dalam buku karangannya yang bertajuk ‘Wabak Sepanjang Jalan’ [Aafat ‘alat Toriq].

Bagi depa yang biasa dengan alam perjuangan..mesti gerun and takut sangat dengan perkataan futur ni, selalunya dalam perjuangan kita, dan kesungguhan kita nak capai something,
mesti kita nak ia berjalan lancar, xmau da malas2 xmau ada sekatan2..but seriously, it usually happens, dalam belajar pun sama,

Namun, apakan daya...Hidup tidak selalunya Indah,,.langit tak selalu cerah~
mana2 perjalanan, mesti ada penyinggahan~ hu..apakah daku merepeks ni? 

Futur?Ramai tertanya2..

Friday, October 21, 2011

Template and New colors

haii...mesti smua org peliks kan??
awat la tetibe belog aku dari gelap kepada cerah~
xpelik pun takpe...kesaaahh~

ikut mud~ bOsan~ nak cerahkan hidup aku yang gelap ney~

ahaha

ok

Assalamualaikum w.b.t

Thursday, October 20, 2011

.::KAMU::. terbaex











HARI PERTAMA
22 OKTOBER 2011 (SABTU)

9.00am – 1.15pm Sidang Meja Bulat Gerakan Mahasiswa
9.00am – 1.15pm Sidang Dewan Mahasiswa(MajlisPerwakilanMahasiswaNasional)
1.15pm – 2.30pm Solat Zohor & Rehat
2.30pm – 4.30pm Bergerak Ke Himpunan Sejuta Umat (HIMPUN)
4.30pm – 5.00pm Solat Asar & Rehat
7.00pm – 9.00pm Solat Maghrib,Kuliah Ust Ridhuan,Solat Isya',Solat Hajat
9.00pm – 11.00pm Sembang Santai Pimpinan Anak Muda
bersama“Facebookers”&“Bloggers
9.00pm – 11.30pm PERASMIAN KAMU '11 oleh MB,
Sembang Santai Pimpinan Anak Muda bersama

“Facebookers”&“Bloggers”,Perse

mbahan Santai Shahir AF


HARI KEDUA
23 OKTOBER 2011 (AHAD)

8.00am –5.00pm Futsal “Anak Muda Sayang Malaysia”
9.00am – 1.15pm Simposium Dakwah Kampus (SIMDAK)
11.30am – 1.30pm Bengkel Personaliti Anggun
1.30pm – 2.30pm Solat Zohor Berjemaah & Rehat
2.30pm – 4.30pm Forum "SyurgaCinta"
4.30pm – 5.00pm Solat Asar
5.00pm – 6.00pm Penyampaian Hadiah Futsal, Anugerah Tokoh Atlit Mahasiswa
7.00pm-9.00pm SolatMaghrib, Cakna Palestine
Oleh:Ustaz Syed MohdNorhisyam,SolatIsya’
9.00pm – 11.00pm Konsert Kesenian “Gegar Anak Muda”,Penyampaian Anugerah
(AnugerahTokohMahasiswa)
PERASMIAN PENUTUP KAMU’11
oleh: YB. Dr. HjhHalimahBinti Ali







Rugi la sape xpi..mmg best gila program2 dy....at least pegi la satu en? haha,..jumpa sHahir ker?? lalalala


jumpe kome kat sne..INSYALLAH

Tinggalkan Maksiat susah, Kerja taat senang..


ketahuilah bahawa agama itu ada dua bahagian

pertama : Meninggalkan Maksiat
Kedua : Mengerjakan Taat

meninggalkan maksiat adalah lebih BERAT daripada mengerjakan taat kerana kerja taat
senang di buat oleh setiap orang tetapi MENINGGALKAN SYAHWAT (maksiat) hanya dapat di LAKSANAKAN oleh PARA SIDDIQIN ( orang2 yang benar) . Oleh kerana itu Rasulullah (S,A.W) bersabda :

ERTINYA
"orang yang berhijrah dengan sebenarnya ialah orang yang berhijrah daripada KEJAHATAN (meninggalkan kejahatan) . Dan Mujahid yang sebenar ialah orang yang memerangi hawa NAFSUnya"

Salam Mujahadah semua sahabat2 aku~
Berjuanglah menentang HAWA NASFU..TINGGALKAN DUNIA dan KEJARLAH AKHIRAT
Nescaya kitakan dapat kedua2nya  dengan Izin Allah...


-kitab Bidayatul Hidayah (permulaan Jalan Hidayah)


btw..gamba kat bawah ni xDe kaitan ngan POST aku ni..yer :P




Sunday, October 16, 2011

Rahsia diri melalui jenis darah :D

Ok guys, I dont know this can be trust or not, but at least Allah create something for human to explore isnt it? hehe....


Resources


DARAH O 

Individu yang memiliki jenis darah dari kategori ini disifatkan sebagai individu yang setia, sabar dan sentiasa yakin terhadap keupayaan dan kebolehan diri sendiri. Selain itu individu dari kategori ini juga sering bersifat ingin menjadi ketua walau dalam apa jua perkara yang ingin dilakukan khususnya yang melibatkan kerja-kerja berkumpulan.

Sekiranya menginginkan sesuatu, kamu akan! berusaha untuk mencapai matlamat tersebut walau dalam apa cara sekalipun. Ada kalanya kamu dikatakan memiliki sifat cemburu yang agak kuat. Selain itu kamu juga terlalu serius dalam persaingan sehinggakan ia mampu memberikan tekanan kepada diri kamu sendiri.

Oleh yang demikian kamu harus lebih bijak mengawal emosi diri mu agar tidak dikuasai dengan tekanan.


DARAH A 

Keharmonian dan keamanan adalah matlamat utama dalam hidup kamu. Kamu gemar melakukan kerja-kerja secara berkumpulan dan kamu juga gemar melibatkan diri dengan berpersatuan. Kamu bijak bergaul dengan individu di sekeliling mu dan ternyata mereka juga sentiasa berasa senang untuk bekerjasama dengan mu. Sikap sensitif, Sabar, dan bertimbang rasa yang ada dalam diri kamu itu melambangkan bahawa kamu tergolong dalam kategori individu yang memiliki keperibadian penyayang.

Walau bagaimanapun ada kalanya kamu agak degil dan terlalu kuat bekerja sehinggakan tidak mengendahkan langsung waktu untuk berehat. Kamu harus ingat, kesihatan juga perlu diutamakan. Jangan kerana terlalu leka dengan kerja-kerja kamu itu, kesihatan diri pula yang terabai.


DARAH B 

Sempoi! Itulah ungkapan yang paling rapat dengan mu. Kamu lebih selesa dengan kesederhanaan. Dalam perhubungan pula kamu adalah individu yang terlalu jujur dan lebih gemar berterus terang dalam apa jua perkara.

Dalam melaksanakan sesuatu tugasan yang diberikan, kamu lebih gemar melaksanakannya dengan cara kamu sendiri. Kamu adalah individu yang kreatif dan fleksibel, mudah bagi diri kamu untuk meletakkan diri sendiri dalam apa jua situasi mahupun kelompok golongan tertentu.

Kamu adalah individu yang bijak bersosial. Namun ada kalanya sikap kamu yang gemar berdikari dan tidak gemar meminta bantuan orang lain itu, mampu mendatangkan masalah buat diri mu dan sekali gus memperlihatkan kelemahan pada diri sendiri. Kamu harus ingat bahawa, tidak semua perkara kita boleh menyelesaikannya secara bersendirian.


DARAH AB 

Tenang dan bijak mengawal emosi, itulah keperibadian yang jelas terpancar dalam diri individu yang tergolong dalam kategori darah berjenis AB ini. Kamu juga sentiasa menghormati orang lain dan ini menjadikan individu yang berada di sekeliling mu berasa selesa untuk berdampingan dengan mu.

Kamu juga memiliki sikap humor semula jadi dalam diri dan sentiasa bersikap menghiburkan dan ceria. Namun ada satu perkara yang harus kamu perbaiki dalam diri kamu itu. Kamu perlu lebih bijak dan berani untuk membuat keputusan sendiri. Jangan biarkan orang lain membuat keputusan untuk diri kamu sendiri.

Tuesday, October 11, 2011

>.< tukar kos ! takde dream ea?

bila dengar saya nak tukar kos, or lebih terkejut lagi tukar u..
masing2 nak pamerkan muke xpuas hati..
geli hati~
soalan yang same

why..why..why...

saya bg banyak jawapan, lain orang..lain jawapan..haha...boleh tak..??

antara jawapan yang saya berikan pada mereka yang tanya......

1) Kos ni bosan....jap2....mungkin di sebabkan saya ni mmg ada penyakit "cepat bosan" dengan apa yang saya lakukan...btw....bosan dengan suasana mungkin....nak cari tempat yang baru.....or...erm..ntah..
yang penting..bila dah bosan ....study jadi tak productive...

satu lagi..saya bosan dengan AED life....

buat kerja malam2 sampai tak sempat nak buat tahjud....or Qiam (padahal sempat jer) 
pastu siang tidoooo~
habits ni bawak balek rumah...
bangun subuh lewat...

lagipun slalu kot subuh gajah....nak btau korang pernah aku solat subuh tengahari..Qada' laa... 
ingat aku suke ke life macam ni? 

I KNOWWW..some of you might say that "ala...pandai2 la susun and atur masa..bla..blaa...bla.."

I tell you..I have tried so many ways to change my lifestyle..sia2 jer beb...

yerr..memang aku nak salahkan kos ni...

2) Tak minat? hurm..cakap jer tak minat..tengok2 stay jugak sampai 1 and half semester kat UIA tu..bila dah cuba satu sem bersama GC baru lah terhegeh2 nak keluar...konon2 cakap tak minat..padahal cannot goo~~

if you guys have thought like that..sile kan lah....aku tak kesahhh~ nak cakap pape pun pasal haku...yang penting.. aku kurang minat sket lah pasal BUILDING...

architecture ni lebih banyak kepada design...building ,.materials dan sebagainyanya..lebih kepada technical dan sebagainya...

tu bukan bidang aku....dan aku tak brape nak minat

dah tu..agak2 ape yang aku minat..???

ce teka..


---|MULTIMEDIA|----
how about multimedia....urghhh..very2 think about thisss

--------|Photographer|-----------
how about this??


aku mmg la takde pandai sangat amik gambar kan..
ala..smua org mnat amik gambo
tapi dorng bukan amik buat major pun en?urghhh..like crzy beb


------|International trade|-----
haha...mesti tak caye en..
dulu aku minat gila kot perdagangan antarabgsa
mybe sbb tyme SPM dulu aku Obses sangat dengan akaun~
then rasa nak pilih jalan yang berpolitik sket la kan??haha

so, janganlah tanya aku banyak2 sangat pasal nak tukar kos ni...
mungkin ada kebaikkannya untuk aku dan untuk semua.....tak termasuk dengan keburukan yang bakal menimpa..smua tu Di luar bidang kuasa aku..dan mana2 manusia pun....people only can judge by their experience...blaa..blaa..but Allah...~~??

so skrng ni ..aku just kena pilih...sama ada ntuk STAY? or~~ bye2 CFS...


okay~ dah dapat pilihan..skrg nak pilih tu masalah tu

ramai yang cakap....

rugi la..keluar UIA...boleh di katakan bahawa
UIA ni..idaman ramai mahasiswa
tapi aku..tak bersyukur pulaa...

the answer is...aku pun tak tahu apa yang terbaik ntuk aku
kalau ALLAH kata pindah..change..tukar...
aku xleh nak kata apa..

mungkin ni ujian Allah bg untuk aku~ 
suruh fikir sampai pecah otak....huhu3...nak stay or fly~~ cewaahh..
mcm jauh jer nak study..LOCAL jer opcos..cuma kos yang berbeza tu jer


Lagipun....



orang lain smuanya..stick pada satu kos sbb depa ada masa depan yang depa nk capai
aku ..

takde cita2 or dreams ker eak?
ntah..mencari2 diri dan peribadi aku dalam bidang yang aku ambil

Sometimes org akan cakap aku pelix..sbb aku buat mende2 yang pelix
padahal~ erm..entahlah

ni tak pelik la..

normal la tukar kos..tukar U...kan? haha..
at least  bila dah umur tua sket bru aku masuk master kot..
gaga...asyik2 tukar degree~ llalala~
what ever lah...

muhajirin lagi best...stick dalam stu kos..dapat tu jer la..
yang lain~
erkkk..takpekan? TAMAK dalam menuntuk ILMU?
tapi macam gelojoh jer aku ni..

Lagipun,,,,bukan aku tak fikir panjang nak tukar kos ni.....seriously..bila aku nak cari U lain jer....tiba2...

IDEA datang menyerang (which is ...my society) aku jadi Vice president 2 kot..takkan tibe2 aku nak blah macam tu jer.....society ni dah lah beso..i mean..this is academic based society..which is representative ntuk smua AED students....~ aku sayang gila kot kat depa ! erk..i mean..sayang kot kat society ni..aku tatang bagai minyak yang penuh..adik2 aku train sungguh2 walaupun aku ni tak brape pandai...at least I try to give my best...

aku ada satu semester lagi.....and semester 3 ni la banyak prgam society kitorang...T______T seyes..bila aku nak kuar.aku pike sampai pecah otak nak tinggalkan society aku

satu lagi...."kawan2" yang aku cintai..usrah2 aku..uwa...banyak wooo...kalau ikutkan..xmau aku pindah..

tapi atas rasional..aku nak kejar jugak cita2 aku..bila lah hidup aku ni ade matlamat sket,.,lau tak..sampai tUA aku asyik study jer..koje tak..sape nak tanggung aku blaja? haisy~ ni payah nehhh..aigoooo...

tu la weh...banyak yang aku consider bila aku nak blah.....

tapi bila aku sedar bahwa " kena korbankan sesuatu untuk dapatkan sesuatu" sacrifice wehh...bukan mende mudah~

ape2 pun..please pray fOr me deh

lau ada rezki...aku jadi keluar...
kalau tak..STAY kat UIA..adalah tu REZKInya kan?

ok..

see you guyss soon beb!!

tata....













Sunday, October 2, 2011

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ASSALAMUALAIKUM

ASSALAMUALAIKUM
"wahai orang-orang yang beriman, Mengapa kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan?" "Allah sangat benci jika kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan" Assoff:2-3