.:My Dearest friends:.

Tuesday, December 15, 2015

worth double taps post

Dont let me go by click five *playing*

here is the trick to write an emotional post without being distracted. Listen to the most sentimental music, and keep it replying . play until u finish writing. and surprisingly,  you wouldnt notice how many times the song playss

Its been a while since Ive updated my last photos on instagram and facebook, and even twitter. and you know what, im going to abandon it  for a while , just to keep my mind away.

Never thought that it would give me such deep reminder upon myself. My perspective changed when I saw photos of my friends. I promised to myself that I will stop uploading anything at social networks, and here I come back, but blogger as exceptional I guess. What have change? I saw that world with different perception. People talk about themselve, talk about their pleasure, their happiness , the moment they dont want to forget, But somehow, it feel so lonely, picture and those captions makes me so lonely. I dont think that I would feel so lonely, mybe my life not as fun as them, mybe my money not much as them, mybe my outfit not nice as them. I want to have it all. friends, moments, beauty. I just couldnt figure it out

Until I realized that I cant have it, I just can imagine it, just can dream it, and it felt so lonely. Because I want something that people have. and I knew I couldnt afford it. Then, I reflected my life. my self. I also have life, but my life is not fun because I dont show it to people, I want people to see, I want people to know that Im happy and my life is worth-watching. scrolling and double taps.

To be honest. That what I felt right after I stopped uploading photos online. It is not wrong. Nothing wrong with uploading photos, sharing moments and all these, nothing wrong. What's wrong, is me. But these photos that Ive keep without uploading anywhere could have been extra sentimental. Why, because it left without descriptions. I know someday it will bring me back to those moments whenever I see the pictures. Because people will forget and the memory will bring them back. even if I dont remember it anymore, that picture will tell me the stories.

Mom once said "kalau pergi shopping mall mesti nak shopping. baik tak payah pergi".

that one line give me principles in my life. Kalau asyik tengok gambar orang lepastu jeles2, baik tak payah tengok. if you couldnt handle yourself, then keep away. Manusia ni 1001 mcm2 perangai, so kita tak tahu apa yang org fikir bila kita tunjuk kebahagiaan kita. Lagi2 org2 saiko mcm aku ni, ha. tengok emosi je post pasal upload gambo saje.

haha, Trust me, I will come back soon, upload everything again.

let me tell you a secret, my mr Kazeya is a person who wouldnt go online. he rarely upload picture of him. or anything. So, he left myterious. I hate it, but I cant help it,  because I dont know what happen to him,  so I have nothing to feel and my mind keep playing all moments when  I met him last time. Funny though, This kazehaya will remain secret and no one will ever heard anything about him from me. 

You know what amazing about human? memories. someone lies in some other memories. Memories is like supernatural power that come with emotional feelings and thousand layers of moving pictures and sounds. Some people could replay it clearly even after decades passes. no matter it for good or bad memories. Somehow i surprised myself that I could remember kazehaya clearly. and he doesnt know how my memories still replying. But that part of memories, people choose what they want to remember, and somehow the couldnt erase it. and when they want to remember it, it already disappear. Memories is gift from Allah.  

Lagi setengah bulan nak hujung tahun. Only if I can count blessing that Allah gave, Only if I can repent my countless sins, Only if I could say that Ive tried my best to survive. Only if I can avoided any mistakes. Only if I try my best to take care of my heart, Only if  I can count how many time I spend my time remembering Allah.  Allah gave so much rezeki and blessing,yet I still couldnt call myself hamba yang bersyukur.  


Sunday, December 13, 2015


Today,is approximately 54 days before end of my internship. and 30 days minus all the holidays and weekends. Hence, I've only 1 month left , working day. After spending 3month and 2weeks for this program of course so much thing have changed. Even for myself, there's so many part that ive realized that ive changed. 

You know, people tend to difficult to discover themselves whenever they started to change. They just might think we still all the same, other people is changing.Somepeople said, whenever they don't treat you like before because you didn't acted as they want. in other words, you've changed. Its hard to admit. and im sick talking about changing,change, different all the times. tuih.

If you really want to be who you want to be, then be it. Don't wait until people tell you changing or you are different. such a waste of time if you'd let people control over your life. your mind and soul. Frankly speak, always been a difficult task to avoid people's voice and influences , maybe our nature always want us to prove to everyone that we're good. I mean, we are ourself. But we end up wasting so much time to be people they want us to be.  The truth is, people keep changing, if we didn't change means that we dont move forward. We keep changing, we keep renew our thought, we just need to decide, either its for good or reverse. 

Gezz, I don't intend to post something about slice of life motivations. It just that I started to think what im going to do after this. I mean, yes it was like a dream that you got best place for work, livng with your friend and had an independent life, but I'd realized that this moment wont last. We have to move forward (talking about something to move, remember about kazehaya ...kun).  Sometimes I feel that Iam lost at comfort zone that I dont want to move forward or backward. I want to freeze the time, yes, and no I want to make this moment forever. but I know that perhaps something in front, something far away are waiting for me, my future is waiting for me. god and His plan. 

Before we decided to live alone, I thought we want different experiences from anyone else, we've got no allowance since beginning, we have to pay rent every month, pay the bills, carefully plan our expanses . and have to go to work every morning, wake up with responsible within our shoulder, have a good working with your coworker, and end our internship program with flying colors, so much till we didn't think about how hard experiences this could be. and with a blink of the eye, we're now almost at the semi final battle. and the real battle is final year project. But life isn't just about this battle. But I think, for my role, that should be enough for this alone, I shouldn't have more battle  , I might pass out if I did it. well, not everyone will pass out. Im just not ready. I hope u will understand what I meant by 'more battle'. along the way. 

I would care if people told me that im just avoiding it and creating more excuses. because yes I am. well this case started since im already in it. or I would say I born with it. somewhere that not many people live with. and some people continue, and some people like me dont. even I have to block my friends and disappear I wouldn't have any regret. coz i already regret everything until now and I will feel more regret if I come back . Eventhou some of them not giving up to pull myself together by knowing my background, Sometime its the best if you live with people who doesnt care even a slightest about your family background or yourself before, who dont give a damn about what you're doing, and dont even care if you do what you want. Just be with me whoever Iam and whenever I go, always give positive support and tell me what's right and wrong. 

Dont expect me for more, Im tired to live up people's expectation. I'm sorry if Iam not the person who I was before or a person you thought I'll be.  I'm sorry if I changed.  but you dont have to stay.

call me sensitive, and I call we're done.

Add caption

Sunday, October 18, 2015

He WAS there

"holding an interest is just like falling in love with someone, you know, its a feeling that does nothing but moves your heart when you meet it by chance, its useless if you don't treasure it" - NRanime

There was a time, I feel like want to disappear from this world. I don't want people to see me, to know me and talk to me. there is one people I want to avoid. him.

Orang kata, kehadiran seseorang itu dalam hidup kita, bersebab. ada hikmahNya. I kinda believe it. sort of. lagi lagi kalau orang tu datang dalam hidup kau, dan turn hidup kau out side down and make it like 360 perubahan dalam diri kau.

But that's not the point here. there is person that I hate the most. she. the one who almost ruined my life. Kalau aku buka cerita, there'll be no ending. selagi dia hidup, selagi itu dia akan rosakkan hidup aku. that's why I hate him. She is my step sister.Abah was married again after umi left us. it just about a month. I always convincing myself, that Abah will be left alone if he dont remarried. itu Abah punya hal lah. aku takde tanggungjawab untuk uruskan hidup abah. The day I lost Umi was the day I couldn't think about continuing to live. I abandoned my studies. also my siblings. aku ada 3 orang adik beradik. Along, kakngah. dan aku. cukup aku ada kakak dan abang, tiba2 aku dapat kakak tiri, which is sama baya dengan aku dan aku tak tahu kepada aku panggil dia kakk tiri instead of adik tiri, that was my abah's idea.

The moment she step in the house, she already make a fuss.

"mama, kita nk stay sini ke? keciknya rumah ni, buruk," itu welcoming words from her. I was listening from 2nd floor. that time Abah in the kitchen. aku turun tangga nak sambut dia. walaupun aku rasa aku macam nak tampar muka dia. When our eyes meet, She smirk.

"thank god, she wasnt that pretty." she said. while smirking of course. chewing that bloody chewing gum.

"assalamualaikum " aku hulur tangan salam kat mak tiri aku. she's kind. shake my hand and touch my head. I almost cried, because it really resemble umi bila nak cium salam tangan umi. but that's it. remember umi so much cant make my self any better .

"Mana abah?" soal dia.

"dapur" aku jawab terus nak naik atas.

"eh, Kay, tolong bawak Hanisah naik atas, bilik dia." said her. I was stunned. Where she gonna stay actually? not in my room of course. aku diam sekejap.

"oh, dah sampai. ha, Kay, bawak Nisah pergi bilik Kak Ngah." abah muncul dari dapur, pakai apron.

I smiled. abah tak pernah masak masa umi ada. seingat aku berapa kali je, jarang. exactly like in drama.

"jom." aku ajak Hanisah. what should I call her again? nah. nevermind.

one year before umi's death, I never expect our family will become like this. who knows when tiba2 kau dapat mak tiri and kakak tiri. in drama. I hate drama.

"ni bilik kakNgah" I said. dia campak beg dia. aku letak bagasi dia yang aku tolong angkat tadi.

"wey. kau tak kemas ke bilik ni? asal barang kakak kau ada lagi kat sini?" soal Hanisah. aku terus keluar , tutup pintu.

kalau Kakngah tahu, what will she do? I never want to imagine that, she had no idea how scary kakNgah can be. there was a time bila aku masuk bilik kakngah ambil dia punya kaler pensil, end up dia koyakkan drawing aku, and said. "if you dare touch my things without my permission, aku akan koyak muka kau mcm lukisan ni." when I was 5 years old, I didn't cry. because I was wrong. and she has right to do that. well. sejak daripada haritu aku tak berani sentuh barang kakNgah.

The next day. aku prepare breakfast. nasi goreng. enough for 4 people. Abah turun.

"harini pergi sekolah dengan Nisah, dia satu sekolah dengan Kay. harap satu kelas lah." Abah said. My hand stopped from serving abah nasi goreng. another disaster. I didnt answer, like usual.

abah tak tanya apa pendapat aku pasal mak baru. kakak baru. abah will never ask his children opinion. masa umi ada dulu pun sama. bila dia said A, A lah bila B, B lah.

Aku pergi sekolah naik bus, that time aku cakap kat pakcik bus, yang nisah akan follow skali. first memang Nisah hesitate untuk naik bus, tak suka, nak naik kereta. since she can drive , Idk lah mana dia belajar. but she want to drive but abah wont allowed her. even kereta mak dia.

"bapak kau memang bodoh kan. biarlah aku nak bawak kereta, bukan kereta dia pun." She said. I was reading economics notes. I just ignore her. eventhou she already spoiled my morning.

pagi tu aku bawak dia pergi ofis cikgu, lepastu aku tinggal dia. pandai2 lah dia nak bawak diri, takde kaitan dengan aku.

"Selamat pagi Kay." he smiled. aku duduk tempat aku.

He is really bright person. He is. I admit it. orang kata dia lah paling ramai orang minat. crush! one sided love. panggil dia husband dan macam macam lagi. orang dah siap ;cop; dia. Idk what's good about him, selain daripada rupa dia. a'ah. one thing that Im sure about him, he is very good looking person. handsome , baik rupa paras. Eye candy pun. Tapi satu benda yang aku tak suka pasal dia. senyuman dia. aku paling benci manusia yang senyum kat aku tanpa sebab. that's why I hate him

"kay, aku nampak kau dtg dengan budak baru. siapa dia?" soal dia. aku pasang earphone masuk dalam tudung.

"weh. mp3 prohibited lah. "  then, I wasn't hear anything after fireflies song by new old city start.

Hari hari yang aku lalui, aku rasa macam aku dah takde purposed untuk hidup. eventhou umi selalu pesan , hidup ni kena teruskan walaupun gelap mana sekali pun jalan kita. for me, Umi is the light. and the dark. and the road. Without umi, Im lost. aku dalam gelap yang gelap aku tak rasa diri aku sendiri.

that day. Nisah diperkenalkan as satu class dengan aku. dia tak cakap apa2 pasal hubungan kami. she was pretty popular. sebab dia cantik. tinggi.  but nobody knows that she had devil hiding inside herself. dia cepat adapt , budak2 lelaki dah start borak2 dengan dia. even budak perempuan sekali pun. I just dont mind. that's good for her.

"Kay! Kay!!!" jerit that guy. I wasnt listening of course. Umair duduk depan meja aku. forgot to mention. his name is Umair. Umair al khawarizmi.

"tak lunch lagi harini? seriously tak elok skip lunch everyday. " Said Umair. dia bukak roti, makan depan aku. I was not pay attention to him, aku buka buku seksi ovari.

believe me, hari hari macam ni, Umair never give up talk to me and make me talk to him every day. every single day. ada masa lapang je memang dia akan datang kat aku. kadang2 dia leave note atas meja dan bawah meja everyday. just want me to smile. seriously, I forgot how to smile bila umi tiada. its really hard even to lift my lips. The reason why I hate Umair so much is because he acted like he understand me while he's not. he acted like he knew my feelings and my sadness eventhou he's not.

tinggalkan nota hari hari

"aku nak kau senyum harini, sekali je. "

"harini jom lunch sekali. "

kadang2 dia tinggalkan roti sekali dengan notes suruh aku makan.

aku tak faham kenapa Umair so buzy body.

"boleh tahan rapat kau dengan Umair." Hanisah said to me. I didnt respond anything.

"wey, kau ada no telefon dia?" soal Hanisah lagi. aku diam saja.

BUK!!. dia tolak aku ke jalan raya. aku jatuh daripada bustop punya divider. seksi ovari dah kena langgar kereta. that moment I just have single thought. maybe I just should die.

aku kutip buku, dan berdiri tunggu kereta datang. Bulat mata Hanisah.

"wey. bahaya lah gile.. weyyyy!!!" Hanisah jerit. bila kereta proton Iswara makin dekat dengan aku. In a single blink, Hanisah tarik tangan aku. yes , aku selamat.

"kau gila ke? kau nak mampos ke ha? budak gilaa!!" Hanisah tercungap2 , beberapa kali dia tolak kepala aku, dan cakap aku "gila" "gila" "bodoh" dan "nak mampus" .

Actually, this is not my first time attempting suicide. and each time. failed. mungkin akan datang.

kat rumah, Hanisah mengadu pada abah yang aku tercegat tengah jalan nak tunggu kereta langgar. Abah diam, then abah said.

"nak mati, mati jelah. pergi ikut mak kau." I wasnt shocked.

"ntah. nak mati pergi mati lah." sambung Hanisah. after habis jemur baju. aku terus masuk bilik.

aku terkejut tengok Hanisah dalam bilik aku. sambil pegang frame gambar aku dan umi berdua .

"sian, mak kau dah takde kan. agaknya sebab tu kau nak mati, pergi ikut mak kau." ujar dia. kemudian terus keluar bila aku tak respon apa apa. Tak sangka 17 tahun hidup, akhirnya aku jumpa manusia macam dia.

Haritu aku pergi sekolah macam biasa. tiba2 pagi2 tu ada berita tergempar yang pihak sekolah aku buat spotcek. aku tak tahu sebab apa. tapi semua pelajar kena berdiri di luar kelas. tiba di kelas aku. cikgu terus ishtihar spot cek habis, dan cikgu buat pengumuman dalam class.

"sebenarnya kita buat spot cek ni sebab duit sukan sekolah hilang semalam, atas meja cikgu Bahar. " ujar cikgu Salman, masing2 terkejut. bising class.

"tapi kita dah jumpa. ni." cikgu tunjuk sampul surat , tebal. tak tahu berapa ribu dalam tu.

"Kay, ikut cikgu pergi bilik guru sekarang." cikgu Salman terus keluar. aku tak salah dengar bila cikgu salman sebut nama Kay. satu class pandang aku.

aku dibawa ke bilik mesyurat , cikgu2 berkumpul dalam tu, aku kena duduk tengah2 meja meeting, soalan bertubi2 di tujukan kepada aku, tanya kenapa sampul duit tu ada bawah meja aku. aku nak buat apa dengan duit itu, dan macam mana aku boleh dapat duit tu dan bila masa aku ambil dari atas meja Cikgu Bahar. Aku terkedu. suara aku tak keluar untuk defend diri aku sendiri. tak tahu kenapa aku memilih untuk diam.

"kalau awak tak jawab kay. kami assume memang awak curi duit sukan ni. say something.!"

"dah terang lagi bersuluh, memang sah lah dia yang curi"

"apa reason awak kay? awak ada masalah keluarga ke?"

I was restraining my self from crying. Umi kena tanam pun aku tak menangis. in this shit situation mustahil aku akan menangis.

"saya tak tahu envelop tu ada bawah meja saya." aku berjaya jawab. perbincangan menjadi hangat,

pihak sekolah call abah. dan akhirnya buat keputusan untuk gantung seminggu aku. dan sekolah sendiri bertindak untuk merahsiakan kes ni.

aku balik class. duduk atas meja aku perasan ada satu tulisan guna liquid paper tulis "pencuri" mata2 yang memandang aku memang pandangan aku seorang pencuri.

"Kay. apa berlaku. mcm mana envelop tu ada bawah meja kau?" soal Umair.

"dorg cakap apa? apa tindakan. Kay kau tak curi kan?" soal Umair. Lagi.

"Kay. Kay...jawab aku. jawabbbb supaya aku boleh tolong kau. " Kata Umair . Lagi.

masing2 dah keluar waktu rehat.

"Umair. jom" Hanisah panggil. idk since when dorg ada relationship untuk makan lunch sama2. Umair probably tired ajak aku lunch tp aku tak pernah respond.

"Umair..." Hanisah tarik tangan Umair. Umair tempis. aku bangun. terus jalan keluar class.

"Kay!" aku dengar Umair panggil aku.

I was sitting alone at benches behind school toilet. I clamp together my hand. look at the sky.

Tuhan, berapa lama lagi Kau akan seksa aku? Berapa lama lagi Kau nak aku hidup? Berapa lama lagi aku akan jumpa umi? Tuhan, apa lagi yang tinggal untuk aku kat dunia ni?

I dont believe God so cruel, because He lend me Umi, even for a while. when He take her back, aku ibarat paru2 yang di hentikan pernafasan.

"PAP!" Abah tampar aku buat kali ketiga. aku dapat rasa muka aku makin memanas. dan berdenyut. tiba tiba mata aku kabur pandangan aku kabur. Gelap.

Aku buka mata, perasaan takut tiba tiba muncul. aku dalam bilik hospital. abah is crying. wait. why. aku nampak diri aku sendiri atas katil terbaring pucat. Umair was there, Along, kakngah and Hanisah, everyone is here. aku ketawa. aku mimpi mungkin. aku ketawa lagi. dan lagi.

aku dah mati ke?

everybody is crying , termasuk Hanisah. people said , kematian itu memberi peringatan. aku terduduk melutut.

tiba tiba aku aku berada di sekolah. Aku nampak Hanisah letak sesuatu bawah meja aku.

aku nampak Umair bercakap dengan cikgu. tapi aku tak dengar pasal apa.

aku nampak budak2 class aku treat meja aku macam meja hantu.

tiba2 semua kenangan aku dan umi bermain2 di depan mata aku. Umi jalan datang jumpa aku.
usap kepala aku.

"Kay. umi tak tenang selagi Kay tak doakan umi. Umi nak Kay happy. Umi nak Kay teruskan hidupkan mcm semasa umi ada. Kay. Umi tak pernah harapkan Kay apa apa. cukuplah Kay jadi anak umi, Kay doakan umi. Kay jadi anak solehah. Kay sabar sikit dengan perangai abah. Kay cuba belajar rajin2 jadi manusia yang berguna. Kay. jangan lupa. Allah ada disisi kita. Allah ada dekat dengan Kay. buka mata, lihat sekeliling manusia yang ambil berat pasal Kay. Kay satu2nya anak umi yang sayang umi, ....."

umi hilang. umi belum habis cakap. aku tak mampu nak menjawab. aku tak boleh buka mulut.

Abah cerita,jantung aku dah tak berdegup, tiba2 lepas aku pengsan di rumah. badan aku dah sejuk. abah cepat2 bawak aku pergi hospital. Doktor dah hampir nak umumkan masa kematian aku. tiba2 aku bangun seperti orang yang baru terjaga dari lemas. aku terbatuk2 menangis2. abah peluk aku. semua terkejut. even termasuk doktor2 yang ada. smua terkejut aku tiba2 bangun balik.

Abah picit2 tangan aku. lengan aku. usap2 muka aku. dan berulang kali sebut perkataan yang abah tak pernah sebut selama ni "maaf" berulangkali abah sebut.

sejak kejadian haritu, smua orang berubah. termasuk Hanisah , along dan kakngah. abah pun sama. masing2 layan aku lain. dan hubungan kami sekeluarga makin rapat. teringat saat aku jumpa umi masa nyawa aku dah nak kena tarik. ayat ayat umi beri peringatan kepada aku.

Aku ke sekolah selepas seminggu kena gantung. abah cuba explain pada pihak sekolah yang bukan aku yang ambil duit tu. sebaliknya Hanisah. dia mengaku . dia letak bawah meja aku.

Umair. I must thank that person. aku nampak dia sorg saja yang bukan famili aku datang masa aku kat hospital. tunggu. aku tunggu Umair dtng pagi tu. biasanya dia awal. biasanya dia hari2 sebut selamat pagi pada aku.

"welcome back Kay." ujar Bella. budak class aku. class hampir bermula. perhimpunan pun dah habis.

"bella. nampak Umair tak?" soal aku.

"Umair,? umair mana?" soal Bella. bulat mata aku.

"Umair Al-khawarizmi lah. budak class kita. yang selalu cakap dengan aku." Bella geleng2. terus pergi dari aku.

"Nisah. nampak Umair tak?" soal aku. Hanisah jeling aku.

"Umair mana pulak ni?" soal dia. aku terlopong.

"Umair, haritu kau keluar lunch dengan dia."  ujar aku. aku pandang tempat Umair.

"tu yg duduk situ." tambah aku lagi. Muka Hanisah berkerut.

"mana ada org nama Umair kelas ni. kau dah gila ke apa nampak hantu ke?" soal Hanisah. Aku terdiam.

puas aku cari Umair satu sekolah. memang takde org pun kenal Umair daripada class aku.

aku menuju ke class 5b, Alya. Alya mesti tahu, Alya kawan dengan aku since aku darjah 1 dan Umair, dia childhood friend aku.

"Alya!" Alya terkejut bila aku datang jumpa dia. Alya kata dah lama dia tak nampak aku , dah lama aku tak cakap dengan dia. since umi meninggal memang kami dah stop bercakap.

"Alya. kau ingat tak Umair." Alya mengangguk.

"ingat. yang selalu dengan kau dulu kann,kenapa? " soal Alya pelik.

"ha.. kau tahukan dia class dengan aku. kau ada nampak dia tak.?" soal aku. Umair. I need to thank him.

"Kay.. kau bergurau ke?" soal Alya. hairan.

"kenapa? serious lah. memang lah aku satu class ngan dia, tapi aku tanya org lain semuorg ckp tak kenal Umair. pelik gilaaa..aku rasa semuorg nak pekena aku ni sbb aku sminggu cuti." ujar aku.

"Umair dah lama meninggal kay,jangan main2 dengan org yg dah takde boleh takkkk??!!!" Alya grip bahu aku. Aku tergamam. terkedu.

"Umair meninggal dua tahun lepas, dah lama dah. kau pahal nihhhh." Ujar Alya lagi. Aku terdiam, tanpa sedar air mata aku menitis. hangat. air mata sangat suam, buat hati kau sakit. buat hati kau berdegup2 laju. dalam masa yang sama bagi perasaan yang tak dapat kau rasa waktu lain.

Alya dakap aku.

"its okay. its okay..." dia usap2 belakang aku. tangisan aku makin esak.

Masa dalam bilik hospital tu, Umair sorg saja yang pandang aku di belakang. bukan di atas katil.

Friday, September 25, 2015

Yieslumikizakari Special.2

Hai, nama aku Mawar. aku tahu nama aku classic, dan aku pun memang dari kampung. Sejak abah mak meninggal, abah datang KL, dan kahwin dengan mak baru aku. Turn out to be yang aku pindah sekolah sekali. aku seorang saja. 

Hari pertama sekolah memang bukan senang, aku pelajar baru yang agak ketinggalan, Walaupun mak tiri aku dah tolong macam macam termasuk belikan baju dan buku2 teks dengan segera, aku masih lagi tak dapat tangkap. mereka belajar laju sangat kat sini. 

Aku tak berjaya dapat seorang pun kawan. mungkin sebab slang aku yang masih belum masuk dan belum fasih berbahasa KL. aku jadi susah nak mulakan perbicaraan. Hari hari aku luangkan waktu rehat dibawah pokok di belakang sekolah. takde orang kat sini, at least aku boleh lari sikit dalam suasana kekok bersendirian. actually dari sekolah lama pun aku tak ramai sangat kawan. aku hanya kawan dengan Malik dan Pipa je sebab depa childhood friends aku.  

"Wey, tu bukan budak kampung tu ke?" tiba-tiba satu suara berbunyi. oh, alamak, geng Pika, bebudak class aku yang agak terkenal sebab kekasaran dorang. 

"wey. budak kampung. apa tu nama kau? bunga? mawar?" mereka terus ketawa kan nama aku. mereka menghampiri aku kemudian mula bermain main dengan rambut aku. sudah. apalah nasib aku harini, dah la kat belakang ni takde orang , macam mana aku nak mintak tolong?

"oi oi. nak buat bising pergi jauh sikit boleh tak?" tiba tiba suara lelaki berbunyi. buk!! dia terjun dari bawah pokok aku selalu duduk. sejak bila dia kat atas sana? 

"eh Akif. apa awak buat kat sini? sory sory kitorg bising.." Pika bersuara. Pika pandang aku.

"jom. ikut ktorg." Ujar Pika tarik bahu aku.

"oi. sapa kata boleh bawak dia? dia tinggal sini. korang blah. buat sakit mata aku je." lelaki yang bernama Akif tu kata begitu. beraninya dia. aku tak penah pulak kenal dia siapa. aku tak tahu lah kalau aku tak perasan dia dalam kelas selama ni. 

Pika dan kawan2 dia berbisik2 kemudian melangkah pergi. tinggal aku dan Akif. aku terkaku kejap. Akif terus panjat pokok tu balik.

"er. awak.. Akif." aku panggil. aku kena ucap terima kasih.

"kau anggap je aku takde kat sini." Ujar Akif. aku terdiam. okay,dia tak friendly, baik aku tak payah cari gaduh dengan dia. 

sejak kejadian haritu, aku dah tak dekati pokok tu lagi . aku pindah duduk tepi kolam terbiar di tepi sekolah. aku tutup mata ,cuba bayangkan keadaan kolam tu, andai ada ikan yang bergumbira berenang, dan kura kura, kemudian ada kata. berudu, Tiba tiba aku rindu kampung, dulu selalu main kat bendang, kutip lintah dan pacat. aku budak kampung anyway , 

"berangan tak habis habis. macam mana kau nak dapat kawan kalau asyik lepak seorang2." satu suara muncul. Akif pastinya. aku ingat suara tu. aku tak lupa.  Aku diam.

"sa,, saya tak confident, semua orang panggil saya budak kampung. i dont think i can make friends. " jawab aku. peluk lutut. 

"kau bodoh ke apa. kau lah pergi approaches." Akif duduk tak jauh dari sebelah aku.  Aku diam.

"dah sebulan kau kat sini kan?" soal dia. aku angguk2. eh. macam mana dia tahu?

"kenapa kau duduk sini. bukan kau selalu duduk bawah pokok tu ke?" soal dia. Aku kaget. mana dia tahu aku selalu datang situ?

"maaf, saya tak perasan pun awak duduk atas pokok tu , saya tak nak ganggu awak/" yosh. betul lah tu niat aku.

"gila. tempat tu bukan aku punya.tapi sebelum kau datang memang tetiap hari aku duduk situ. cuma bila aku tgk kau datang. dua tiga hari, aku pun pindah duduk atas pokok." kata dia. 

"maaf, erm. Akif, awak takde kawan ke?" soal aku.  Akif diam.

"Akif. awak sudi tak jadi kawan saya?" pinta aku. aku pandang dia penuh harapan.. Akif sengih. Akif mula bangkit. Aku capai tangan dia. Pap! dia tempis!

"jangan sentuh aku lah gila." ujar dia. Aku bangun. aku grab baju dia. kali ni aku betul2 kawan, Akif lah satu satunya yang boleh bercakap dengan aku.

"Fine. saya akan buat awak nak berkawan dengan saya." ujar aku. lalu tinggalkan dia dalam kebingungan.

esokknya aku datang kat pokok waktu tengahari.  dah agak. Akif ada kat atas pokok. tengah tidur macam kucing. PAP! aku baling roti. Akif terjaga.  dia pandang aku marah.

"saya belanja!" kata aku, aku duduk menyandar kat pokok , aku makan roti part aku. PAP. dia baling balik roti tu kat aku.

"taknak." jawab dia. aku tengok dia sambung balik tidur. Kali ni aku cuba panjat. dengan kain baju kurung sekolah ni, aku berusaha jugak untuk naik pergi kat dia, Akif buka mata terkejut.

"weyyy. bahaya lah !!" marah dia bila nampak aku naik. aku terus panjat walaupun susah. Akif hulur tangan. muka dia merah.  aku senyum capai tangan dia. 

 pokok tu takde lah tinggi sangat, tapi daun dia lebat jugak. jadi boleh lah tutup dari pandangan orang.

"jadi mcm ni rasanya duduk atas,, " ujar aku sambil gigit roti. Akif pandang aku. kosong.

"nanti kau turun sendiri. jatuh padan muka. " kata dia. aku baling roti kat dia.

"saya tak pernah nampak awak makan tengahari. " ujar aku.

"mcm mana kau nak nampak. kau selalu duduk sini. " kata dia. Aku sengih. betul jugak. manalah aku nak tahu jadual dia macam mana. 

"Akif. awak belum sudi ke?" soal aku. aku harap, dalam sebulan ni lagi aku harap aku dapat kawan walaupun seorang.  Akif diam, malas nak layan. dia makan roti aku bagi.

"Akif. saya dah tak banyak masa tau. kalau boleh...."

"ha. boleh." Akif jawab tiba tiba. Aku ternganga.

"betul?" soal aku. Akif angguk2/

"betul2 kawan??" soal aku. bersunggguh2.

"kau tanya banyak kali aku tukar fikiran ," bilang dia. aku senyum. gembiraaa.


Sejak haritu, dalam class pun aku spend berborak dengan Akif. walaupun Akif masih lagi dengan perangai beku dia tu. dia still dengar celoteh celoteh aku.  Hampir setiap aku dengan Akif balik sekali. ktorg punya Lrt sehala. Akif selalu kluar dulu satu stesen awal daripada aku. 

Aku tak tahu macam mana Akif boleh setuju untuk kawan dengan aku , dan balik dengan aku hari hari, aku agak dia bosan dengan aku dah agaknya. selalu dalam perjalanan pun dia akan dengar earfon. 

"Akif. awak buat apa esok?" soal aku. Lrt padat sangat. budak sekolah macam aku ni kadang2 orang tak kisah pun kena himpit. tapi Akif selalu tarik aku pergi kat tempat yang selamat sikit. dia lah yang selalu kena himpit. 

"esok sabtu. tido lah apa lagi..."jawab Akif. Aku sengih.

"jom keluar? bawak saya jalan2 KL , pleaseee?" pinta aku. tak pernah pula aku mintak nak keluar jalan jalan. Akif buat muka bosan.

"KL takde apa pun. bosan." kata dia malas.

" okay." kecewa. buat apa aku nak paksa Akif. Akif dah kawan dengan aku pun dah cukup dah sebenarnya. at least ada teman nk berborak.

"Nak pergi mana esok?" tiba2 dia soal. aku sengih. yey! selalu lah dia ni ubah fikiran last minit.

"bawak pergi Times Square." 


There you go. 

apa aku buat kat sini. Last sekali aku stuju jugak keluar dengan minah ni. Buat apa ntah nak datang TS, bukan ada apa pun. baik pergi tempat lain. yes , aku bawak dia pergi tempat lain lah lepas ni.

"wahhhh. ni ke times square.. besau nyaaaa..." ujar dia. gembira. jakun. memang jakun budak dari kampung.  Harini kali pertama aku keluar dengan Mawar. nama dia Mawar. haha. kali pertama dengar pun aku rasa nak ketawa. zaman sekarang ada lagi orang pakai nama classic macam ni kan. Tapi tu lah istimewanya dia. nama dia. dan dia. no, what I mean is, kau takkan jumpa org nama mcm ni. jarang. 

"Akif. apa yang best kat Ts ni? bagi tau sikit.." Muka Mawar tu kalau boleh di samakan mcm muka baby yang dapat toys. gembira. adorable. girang. happy. macam macam lagi eskpresi menarik.

"well, Ts ni shopping mall  je, tapi ada lah tu, roller coster apa semua kat situ. ada theme park kat situ." ujar aku. tu je la aku boleh explain. kali pertama juga harini aku lihat mawar berbaju kasual. style dia , nak buat aku gelak saja. berbaju kurung. tapi nice jugak lihat gadis berbaju kurung daripada berseluar jeans dan dedah sana sini. 

"Akifff. nak naikkkk!" rengek dia. macam jumpa kilang gula gula.punyalah happy. penat jugak nak melayan karenah dia macam mana. 

"takboleh. kau pakai baju kurung" marah aku. bahaya jgak kang terkoyak apa apa susah pula. dia ni pun satu. boleh tahan kasar orgnya tapi masih lekat berbaju kurung. aku geleng saja.

"jomm laaa. saya dah mintak duit dengan mama dah niiii....." dia terus tarik tangan aku. hisy. dia ni, main redah saja. 

Usai berseronok2 naik roller coaster dan pelbagai permainan disana. akhirnya kami dah ingin pulang. 

"Akiff, thanks tau teman saya harini. best gilaaa.." Ujar Mawar, gembira. aku angguk saja. yelahtu. aku pula yang penat. hyper lah dia ni. buk! eh. aku pandang belakang. Mawar dah jatuh pengsan, tak sedarkan diri.

"Mawarrr!! Mawarrrr!!!" aku jerit , aku dapatkan dia. aku hilang arah. gelabahhh. Kenapa dengan dia. kenapa dengan dia?

Mawar di masukkan ke hospital dan di tahan wad untuk seketika. Walaupun aku tak tahu Mawar sakit apa, tapi sepertinya dia memang ada penyakit. Peristiwa di Hospital masih terngian dalam fikiran aku.

"Pakcik minta maaf susah kan kamu Akif." Aku rasa pakcik ni ayah Mawar. dan makcik tu mak tiri Mawar penah cerita. 

"Pakcik. maafkan saya. saya tak tahu Mawar sakit. saya bawak dia pergi jalan jalan."  ujar aku. aku yang patut minta maaf.

"its okay Akif. sebenarnya pakcik berterima kasih sangat dekat kamu. Mawar ada seornag je kawan , iaitu kamu, masa dia mula pindah sini pakcik risau dia xdapat kawan. Mawar dari dulu lagi asyik pindah sekolah , sebab dia selalu masuk hospital. jarang datang sekolah. " Ujar ayah Mawar. Aku tak sangka sampai mcm tu sekali. 

walaupun bgitu aku belum sempat lagi nak tahu apa penyakit mawar. fatal ke atau masih boleh di ubati. aku tak sangka. budak seaktif dan happy go lucky mcm dia rupanya ada penyakit yang dia simpan.

somehow aku rasa sunyi bila Mawar takde. Bila agaknya dia boleh pulang ke sekolah mcm biasa. memori aku dengan mawar terus bermain main. ibarat pita yang terus replay dan replay. aku jadi takde mood nak belajar. pergi class pun malas.

"Akif," Pika panggil. aku tak hiraukan , aku terus berlalu.  pap!Pika peluk aku dari belakang. aku terkejut. beraninya perempuan ni. aku terus tempis.

"apa kau buat ni Pika? hilang akal ke?" soal aku. aku masih lelaki. aku masih lelaki dia perlu tahu. 

"habistu. sampai bila aku nak kena tunggu sampai perasaan aku capai kau?" soal Pika. dia menangis. air mata menitis. argh. perempuan suka guna senjata mereka. Aku hulurkan sapu tangan. 

"Aku tungguu je masa kau dengan Mawar berpisah. tapi kau asyik melekat je dengan dia. apa yang ada kat budak kampung tu yang takde kat aku." Soal Pika dalm esakan. Aku mengeluh kecil. kenapalah dia nak bandingkan diri dia dengan mawar. sedangkan sah sah mawar tu jauh tak setaraf dengan dia. dia cantik. kaya. mcm tu lah. Tapi aku lagi selesa dengan Mawar. arh. aku pun tak faham perasaan aku sendiri. 

"Pika. listen. Mawar is someone special untuk aku. jadi janganlah kau nak banding2kan diri kau dengan dia." ujar aku. terus blah. Pika termanggu manggu.

Haritu aku pergi jenguk Mawar, dari luar Mawar hanya terbaring wayar2 penuh melekat di badan Mawar. dia nampak lemah sekali. 

"Mawar." aku panggil dia. Mawar pandang aku. terus dia alihkan pandangan ke arah luar tingkap.

"Akif. awak tak payah susah2 nak datang jenguk saya. " ujar dia. aku duduk mengadap dia. air mata dia mengalir. 

"yang sedih sangat ni kenapa. org datang lawat pun salah ?" soal aku. Aku hulurkan sekuntum bunga mawar. tu je yang mampu. nak beli sejambak mcm orang bercinta pula. Mawar sengih. bunga bertukar tangan.

"thanks. awak rasa, apa yang sama antara saya dan bunga ni selain nama ktorg?" mawar berteka teki. aku angkat bahu. 

"we gonna die soon., Mawar cepat sangat layu. same goes to me tak hidup lama Akif. saya nak ucapkan terima kasih sebab jadi kawan saya untuk beberapa seketika. saya appreciate sangat." ujar Mawar. mcm biasa. senyum.  Aku kaku, tak tahu nak cakap apa.

Selang beberapa minggu. Mawar meninggal dunia. ya. Mawar tinggalkan aku. tapi sekolah diam saja. tiada pengumuman atau apa apa. tiada siapa ingat dia. tiada siapa kenal Mawar. tapi aku akan ingat dia sampai bila bila. Mawar adalah someone replaceable takde sapa boleh gantikan Mawar, Aku tak sempat pun nak bagitau perasaan sebenar aku pada dia. 

Setelah bertahun-tahun, akhirnya masa aku tingkatan tiga. aku bertemu dengan senior, perempuan bernama Deja. mula mula aku tak perasan dia. tapi satu hari, dia ada datang class tiga buat announcement. 

"Cikgu Musa suruh kutip kerja mathematic korang. cepat, letak atas meja ni sekarang, aku bagi masa 5 minit je. lepastu cikgu musa tak terima dah. paham2 lah apa balasan korang dapat...." Deja bersuara. Wah. pendeknya rambut dia. tapi aku tahu dia tengah tahan malu. 

"alah. semua takyah hantar lahhh. cakap mana ada cikgu musa bagi kerja sekolah.." Anuar bersuara. dasar budak ni. Aku bangun. datang ke depan bagi Deja buku tu.

"no wayyyyy...Akiff nooo noooo!!" satu kelas marah2. tapi disebabkan aku. semua budak2 lain terpaksa hantar jugak. aku makin famous tahu. sejak aku mula main basketball..

"good. ada example bagus. yang lain apa lagi. cepat lah!" Deja terus mendesak. aku sengih. 

End of Yieslumikizakari Special.2

Bloody Korban haha!

Memandangkan semua orang nak share gambar raya korban depa dekat laman sosial. maka aku pun tak mahu ketinggalan. semayang raya kat mana? atas katil. beraya kat mana,? dalam bilik kat uia depan laptop. I can say this is first time tak sambut raya. normally, aku akan raya rumah kawan kawan walaupun aku tak balik rumah. which is kadang kadang lah Never thought it felt so lonely. Somehow rasa mcm raya di perantauan. 

Tapi not bad lah raya dengan bloody monday 2, Cite bloody Monday 2 banyak sangat sacrifices, so aku dapatlah linkkan dengan raya korban , which means sacrifice jugak kan? kahkah. The pwoblem is too many suspicious people, sampai aku pun tak percaya sapa sapa dalam cerita tu. somehow if we relate in real life, walaupun dah pernah kena tipu dengan manusia sebelum ni memang aku pun akan terus jugak percaya kat manusia. sebab siapa lagi kita nak percaya?

Its okay. Aku biarkan Miura Haruma happy dengan adik dia last sekali. walaupun macam tak logic sangat lah siapa Spida tu. langsung takde clue. at least bagi la clue sikit macam dia slalu bagi. but somehow aku ada feeling yang perempuan tu connected dengan Jay sebenarnya. Oh, spoiler. gomenasai. gomen2.

Just suddenly feel want to disappear from this world.Like what Jay did for his sister. tu je dia nak. macam2 operasi nak letupkan Jepun, sebenarnya dia nak adik dia balik, thats all. that shows that bonding antara sibling tu memang to that extend. Dah sebulan lebih tak tweet and tak post apa apa kat ig and fb lain gila rasa. byk gila rasa boleh pakai. but sadly i spend to much baca manga and tgk anime and movie. tak sangka juga my life turned to be like this pada umoq 23. sebab tak pernah terfikir pun nak start gila kat anime or manga. well. it just happen thou. yada yada. god yang tentukan jalan hidup kita. pape hal aku still update hal orang lain kat sana. cuma nya apps ig ngan twitter and fb dah delete sebab Zingbox (Apps to read manga) use lots of Internal Storage. rasa macam nak delete whatsapp skali. ahahahaha. okbai

papehal sebenarnya nak ucapkan selamat hari raya korban. bai.

Monday, September 21, 2015

Yieslumikizakari Ch.Special

Yieslumikizakari special.

Harini aku nak cerita kisah Deja masa dia sekolah menengah. Watak Deja memang dull masa skolah menengah dulu. Dulu Deja free hair, rambut deja pendek, memang pendek sampai orang ingat dia tomboy. Cerita dia sebab Abah nak suruh dia pakai tudung, jadi abah kerat rambut dia. Sejak rambut Deja pendek. Deja pun bertukar jadi tomboy. Maksudnya takdelah tomboy, tapi tiba-tiba dia jadi kasar. Macam tu. 
“Hoi tomboy.” Satu suara jerit dari jauh. Aku buat bodoh, walaupun aku tahu dia panggil aku. Aku terus jalan laju masuk pagar sekolah. Dah lewat dah ni, aku dah bertugas pagi ni kat kelas.

“woi”  tudia. Azzam. Dia datang tepuk beg aku dari belakang.
kau pehal laju sangat jalan. Lek ah.” Azam yang annoying. Aku rasa nak tampo je dia ni. Menyemak je. Hari aku sepatutnya jadi indah tiba tiba jadi gloomy. Tapi apa aku boleh buat. Azzam ni aku kenal sejak sekolah rendah lagi. Dia ikut aku masuk sekolah sama dengan aku.

“Azam kau blah boleh tak? Menyemaklah kau.”  Azam mencebik.

“amboi kau. Sejak rambut pendek ni sombong kau dengan aku eh. Aku tahu ah kau makin cute rambut pendek.”  Ujar Azam. Aku hentikan langkah. Sebelum aku bagi flying kick kat mamat ni balik lah aku Tarik nafas dalam – dalam dulu.

“tomboiii tombooiii..” Azam terus menerus ejek aku, argh geramnya. Dia terus langkah lari dari aku, takut kena pukul lah tu. Yelah dia dah pernah rasa dulu aku punya penumbuk dengan penyepak aku masa dia kacau aku dulu. Tak serik mamat nih.

Bukk!! Tudia. Azzam terlanggar seorang mamat tinggi lampai. Jap aku rasa macam kenal mamat ni. 
Bukan dia ni junior ke class 3A?

“hoi. Junior. Mintak maaf lah kau dah langgar.” Ujar Azzam. Azzam ni pun satu, kurang ajar dia memang macam nak mintak penumbuk.

“woi woi.” Azzam terus mencucuk. Dengan tepuk tepuk kepala budak tu. Zap!
Budak tu sentap tangan Azzam, lepastu twist kan.

“kau yang langgar aku, perangai kau macam sampah.” Kata budak tu, aku ternganga.

“aaa..sakittt sakittt. Lepas laahhhh” Azzam merengek.

“aku nak kau mintak maaf jugak dengan Deja, kau ingat perempuan suka ke kalau orang panggil dia tomboy?” soal budak tu. Hah! Jatuh lagi rahang aku. Somehow aku rasa budak ni cool sangat. 
Rambut serabai. Mata sepet sikit. Kulit putih, tinggil , muscular. Pergh memang . budak tu pegang collar Azzam sebab Azzam ni pendek dia boleh tahan, jadi terangkat lah mamat tu bila kena angkat collar macam tu.  Azzam pandang aku , pandang budak tu. Mata aku tak lepas daripada pandang budak tu. Azzam dah gelabah dan bergelut nak lepaskan diri. Kuat betul budak tu.

“okay okay. Aku mintak maaf. Puas hati? Deja aku mintak maafff okay. Now lepaskan akuuu.” Kata Azzam dalam keadaan terpaksa. Terus budak tu lepaskan Azzam. Azzam terus berlari naik banggunan sekolah. Aku masih lagi terkaku. Budak tu pandang aku. Dia garu2 kepala dia yang tak gatal.  Tangan sebelah masuk poket.

“saya Akif. Nama saya Akif.” Kata dia. Dia tak pandang pun aku. Aku silang tangan.

“Okay Akif. Thanks. Tapi jangan buat macam tu dekat senior-senior lain.” Ujar aku terus pergi. Dah lambat. Nak cuci class. Kan ketua class aku bising. Queen control.

Harini abah tak balik rumah lagi. Angah duduk asrama. Aku sorang sorang lagi kat rumah, aku pandang sekeliling. Class dah kosong, kat pandang bising, ada yang main bola ada yang tengah praktis berlari dan macam macam sukan lagi. Tapi aku hanya buang pandangan kosong ke luar tingkat.


“owwww!” aku terus menjerit kuat bila ada bola terhentak kat kepala aku. Sakit gila woi. Akif? Apa dia buat dalam class aku. Satu lagi. Dia sengaja ke baling kat aku bola tu?

“ops. Tangan tergelincir. “ kata dia, dia datang kat aku. Kutip bola. Aku diam saja. Letak kepala atas meja. Takde mood nak melayan.

“akak senior. Oo akak senior.” Panggil Akif. Aku pusing kepala. Terkejut aku. Dia tengah tongkat dagu depan muka aku. Dekat gila.

“kau nak apa Akif?” soal aku, budak ni , tiba tiba je dah kenapa.

“jom teman main basketball.” Ujar dia selamba. Sedut sedut air kotak.

“taknak. Malas pergi main sendiri.” Jawab aku. PAP! Dia baling kotak air kosong kat kepala aku.

“Akiff!!” aku tengking.

Tiba2 terus dia Tarik tangan aku keluar daripada class. Disebabkan dia Tarik kuat sangat, aku tak boleh nak melawan.  Akhirnya aku ikut jugak dia pergi basketball court.

“kyaaa..kyaaaa.. Akifff Akifff.” Tudia kat basketball court penuh bebudak perempuan. Junior,aku rasa daripada class dia.

“sorry guys. Jom start.” Akif lepaskan tangan aku. Terus berlari masuk gelanggang. No way. Takkan lah dia semata nak aku datang tengok dia main, dia amik aku kat class.  Sepanjang game tu memang budak2 perempuan ni semua bersorak macam apa je kat bebudak laki yang tengah main. Dia macam dalam drama pulak. Pergh. Konon bebudak laki ni hot lah konon. Tapi. Depa ni budak. Semua budak form 3 budak form2 and form 1. Takde plak senior kat sini. Oh yes. Dorg berlawan dengan senior. 

Aku Nampak Haikal, budak class aku, dia diam je dalam class, tapi dia memang aku tahu dia main basketball kat peringat sekolah. Tak sangka Akif masuk sekali lawan senior. Aku rasa ni mesti nak recruit bebudak baru so senior buat perlawanan nak tentukan sapa yang hebat main boleh join basketball club.

Lepas habis semua bersurai. Akif datang kat aku. Aku rasa memang dia nak berbangga bangga sebab dia terpilih masuk basketball club, lama jugak dia di kerumun bebudak perempuan tu tadi. Aku terus bangun, nak balik lah. Lapar pulak. Tapi rumah takde orang harini, nak makan apa. Nak masak pun rasa takde mood.

“Deja aaa aaa ~~a” Akif panggil dengan nada senada. Rasa nak tampo budak ni. Akif datang dekat aku dia sentuh bahu aku. Pap!
Aku terus bagi penyepak kat kaki dia.

“awww!!” dia mengaduh. Terlompat lompat pegang kaki dia. Aku sengih sinis. Padan muka. Tulah balasanya Tarik tangan aku tadi, sampai merah merah jari aku.

“Deja~~!!” Akif still panggil aku. Aku pusing belakang, pandang dia.

“jom kapel.”

 END of Yieslumikizakari Special

Yieslumikizakari Ch.13

Harini aku nak nak samakan diri aku cacing. Sebab harini malas. Bloody Monday. Okay whatever sebab harini malas gila nak pergi kerja , badan terasa berat. Kaki terasa lembik kepala rasa macam dalam maze. Pening. Ingat macam nak cuti saja harini, tapi harini ada meeting dengan client , yelah sejak jumpa client haritu, bos asyik suruh aku je yang jumpa. Jadi aku kena cepat2 lah raih kepercayaan bos sampai Berjaya. 

“Cik, kau dah kenapa?” soal angah, letak nasi goreng atas meja. Bau sedap. Tapi aku rasa macam takde selera pulak.  Aku cakap roti, sapu jem strawberry. Aku gigit sikit terus aku letak roti atas pinggan. Taknak makan dah lah.

“Acik? Tak sihat ke?” soal Abah. Oh ye, lupa abah ada kat meja makan sekali.  Aku geleng-geleng.

“malas tahap maksima bah. Taknak keja lah nak pencen.” Ujar aku. Letak kepala atas meja.

“kau pakai tudung terbalik cik.” Angah tegur. Eh. Aku terus angkat kepala, yelah, aku pakai tudung terbalik harini . hm, malasnya nak bukak balik. Dah pin semua.

Sampai saja di ofis, Suzy pandang aku pelik. Aku malas nak layan Suzy, aku duduk, letak kepala atas meja.

“okaytak beb? Pagi pagi dah macam cacing.” Ujar Suzy, dasar tak sayang mulut. Dasar Suzy. 
Expected from her, aku tak jawab. 

Harini bos masuk lambat Zera kata, bos ada appointment kat luar, so aku punya appointment dengan client pukul 2.30 dah delayed daripada pukul 11pagi. Okay, boleh lah nak lelap sekejap. Tapi aku belum siapkan catalog custom yang bos suruh buat.

“Deja…Deja.” Satu suara terngian-ngian di telinga aku, aku dengar sayup sayup saja. Kenapa rasa macam blur blur saja ni? Rasa macam nak muntah pun ada.  Aku gagahkan diri buka mata.

“bos?” aku pelik kenapa bos yang datang kejut aku, bos dah habis appointment ke? Satu lagi. Aku kat mana ni?  Kat tangan aku ada wayar yang di cucuk. Oh. Rasanya macam tahu je aku kat mana.

“Deja. Awak dah sedar? Deja?” bos terus menerus panggil nama aku. Aku rasa macam pusing pusing lagi kepala. Rasa berat gila kepala. Rasa panas mata. Rasa panas hidung.

“Bos? Saya kenapa?” soal aku. Aku tak larat langsung nak angkat kepala. Tak larat even nk angkat tangan. mata pun aku larat bukak sikit je.

“Awak pengsan masa kat ofis tadi, Meon yang angkat awak. Doktor kata awak demam panas. Awak tak sihat kenapa awak datang jugak ofis?” soal bos bertalu talu. Aku pejam mata. Rasa macam tak boleh hadam, dan tak boleh terima lagi ayat banyak banyak keluar dari mulut manusia. Aku tiba tiba jadi penat nak dengar. Rasa numb. Rasa sakit. Aku telah air liur banyak kali sebelum aku nak bercakap dengan bos. Kering.

“nak air.” Tu je ayat aku keluar. Bos terus capai jag lepastu tuang air. Dia bantu aku bangun untuk minum air. Tak kisah dah masa tu bos pegang bahu aku ke apa. Aku pandang muka bos, muka dia muka risau gila . risau macam wife dia yang sakit. Hm. Bos single lagi. Kenapa bos taknak aku jadi wife dia. Haih! Dah demam demam ni rasa terbawak bawak pulak perasaan daripada yang lepas.

“acikkk.” Abah muncul. Bos terus bangun. Salam abah. Bos kenalkan diri, abah macam angguk-angguk tepuk tepuk bahu bos.  Aku tak dengar sangat diaorang cakap apa. Muka abah macam risau sangat. Abah duduk terus usap kepala aku.

“acik, abah dah rasa dah kau macam tak kena pagi tadi.” Abah kata. Aku diam saja. Aku pandang bos dengan abah berulang kali. Tiba tiba mata aku jadi kabur. Aku dah tak Nampak apa apa. Tak dengar apa apa.

Doktor kata aku disyakki dengki, jadi aku di tahan wad selama beberapa hari. Almost setiap hari abah datang, walaupun aku cakap tak payah susah susah , abah still datang bawak macam macam. Sup ayam lah. Sup tu lah bubur lah. Abah tak bagi aku makan makanan hospital. Yelah memang makanan hospital agak teruk lah. Takde rasa. Ni dah hari ketiga, Bos dah tak datang lawat dah. Suzy dengan 
Zera datang jugak sekali. Bosannya duduk hospital. Hari ketiga aku dah start stable dan ok sikit, daripada hari pertama rasa macam nak mati.Tapi, aku tak tahu mati apa rasanya. Tapi mungkin lagi worst daripada tu.  Baru saja aku nak lelapkan mata, Bos masuk. Dia pegang bunga, tapi aku baru saja lepas suntik tadi. Tak tahulah ubat apa tapi aku rasa mengatuk sangat.

“rehat je Deja. Its okay.” Aku dengar suara bos. Bos letak bunga depan aku.  Aku tak respon apa-apa.  Bos duduk sebelah aku.

“Really hope you get well soon, ofis sunyi takde awak.” Bos cakap. Mata aku tutup, tapi aku dengar lagi. Aku dapat rasakan yang bos betul betulkan selimut aku. Dan baiki sikit bantal aku. Nak bagi aku selesa mungkin, tapi masa tu aku dah tak bergerak dah memang aku tak larat nak buka mata or respon apa apa. Tapi minda aku still on.

“Deja, hari awak cakap awak suka kat saya tu. Saya mintak maaf tak dapat nak balas balik perasaan tu. Bukan nya saya tak suka kat awak, tapi. . . . . .” eh, bos cakap apa lepastu, bos cakap something, tapi aku dah tak dengar dah. Aku dah total blank. Semuanya gelap. Sunyi. Kenapa perasaan ni rasa sangat sendiri. Sepi.

“Bos,?” aku Nampak bos berjalan dengan seorang wanita. Aku terus kejar bos, tapi bos makin jauh. 
Bos pandang belakang , dia senyum kat aku. Tiba2 perempuan tu pegang tangan bos.

“bos!!” aku jerit. Aku panggil. Last skali bayangan bos terus hilang daripada mata aku.

“acikk!” suara angah terus menerkam gegendang telinga aku. Aku terkejut, terus terbangun. Aku atas katil dalam bilik aku. Share dengan angah. Angah buat muka pelik.

“kau pahal ni acik? Jerit bos, bos. Gila ke apa?” soal Angah . pelik. AKu lagilah buat muka pelik.

“ngah. Bukan aku kat spital ke?” soal aku. Angah baling bantal. Logic lah angah nak marah sebab masa tu dah pukul 11mlm, angah tengah tengok movie kat laptop dia.

“kau balik dah semalam, tak ingat ke?” soal Angah aku gosok2 kepala. Sapu2 muka. Cuba bangun nak pergi basuh muka. Aku dah discharge daripada hospital? Bila. Tak perasan pun. Lepas balik daripada bilik air. Angah dah duduk mengadap aku. Headphone masih kat telinga dia. Bluetooth punya. Angah kaya takpalah dapat Bluetooth.

“mende?” aku tanya angah, lap lap muka dengan tuala. Ah. Rasa segar sikit. Dah macam lama pulak aku lembik.

“kau ade pape eh dengan bos kau?” soal Angah. Muka menjemah sangat.

“taklah.” Aku baring balik. Sambung tidur lah esok kerja.

“cik, Bos kau baik gila gentleman sangat. Datang lawat kau lah. Byk kali pulak tu dia datang, tu mcm tak biasa je pekerja dengan bos. Ni mesti ada apa apa kan.” Angah terus nak korek. Aku dah takup muka dengan bantal.

“haritu acik confess kat dia. Acik cakap acik suka kat dia.” Aku angkat bantal. Berbantalkan tangan mengiring mengadap katil angah. Tudia, angah ternganga

“kau ingat ni macam anime? Nak confess sesuka hati kau? Tak malu ke woi?” soal angah. Aku dah agak dah respond angah mesti macam ni, sebab tu kadang2 aku malas nak share pape ngan angah. Penat jugak ada kakak macam ni. Dia tu single lagi. Eh, patutlah single lagi.  Tskkk! Taskkk!

“nak malu apa. Dah suka cakap lah. Mana tau ada jodoh ke. Mana tau bos suka kat acik ke…”aku terus membebel. Menjangka. Meneka mengagak. Angah buat muka jengkel.

“ikut kau lah acik, asal kau bahagia. Tapi angah rasa bos kau mcm suka kau. Tak tahu lah kalau ni perasaan angah ke apa…” angah tutur. Amboi, pandai pulak si anak dara tua ni nak meneka nak membaca nasib dan buat ayat2 agensi cari jodoh.

“tapi, acik dah kena turned down dengan dia haritu , masa dia datang lawat acik.” Aku cakap selamba. Tapi aku still tak puas hati, bos kena cakap dengan aku bila aku dalam keadaan normal. Mana aci reject aku masa aku tengah sakit.

“tulah. Angah rasa macam tahu kenapa bos kau reject kau.”


“sebab dia Nampak angah. Angah lagi lawa daripada kau”  pap! Aku baling bantal. Sebijik kena muka angah.  Angah gelak berdekah dekah. Dasar punya kakak. Org baru lepas kena reject, boleh pulak dia main mainkan aku. Esok aku nak berhadapan dengan bos sebab nak tahu dan pasti jawapan bos betul betul. 

End of Yieslumikizakari Ch. 12

Thursday, September 17, 2015

Yieslumikizakari Ch.12

What Iam doing here? aku kutuk kutuk diri aku sendiri. Akif kat sini dah seminggu. hampir setiap hari aku lunch dengan dia, dia punya paksa dia macam apa. budak ni tengah rebellious age ke apa? Hari hari aku nampak bos lalu, tapi tak pandang pun ktorg . Bos tak sudi sebab ada Akif ke? haritu kemain rapat dengan si Akif ni, aku tgk dah macam adik dia dah.

Aku tengok akif ni makan berselera betul. dia tak kisah pun mende2 makanan yang terlekat kat celah gigi dia ke, macam manalah dia jaga gigi dia,

"Akif , awk pakai braces sejak bila?" soal aku. masih bermain-main dengan nasi, tiba2 takde mood nak makan. nampak bos tadi.

"eh , dah start berminat dengan aku finally?" kata dia. haih.budak ni, pantang.

"since, lepas grad. "


"lpas grad lah." kata dia.  tiba tiba aku terperasan Bos duduk tak jauh dari ktorg. aku perati je bos makan sorang-sorang sambil scroll tab dia. Sejak kebelakangan ni, aku kurang bercakap dengan bos. bercakap pun bila masa kerja saja. biasa ada jugak aku cakap2 kat dia masa kat cafe ke.


"awww!!" aku mengaduh lagi. dasar budak ni. pantang aku nak berangan, termenung berfikir sejenak. ni ketuk dahi aku pakai sudu pulak.

"cakap elok -elok tak boleh ke?" soal aku. geram. aku rebut sudu dari tangan dia.

"Tak payah nak usha sangat bos tu. aku ada kat depan ni usha aku je." kata dia. heh! nak bandingkan dia dengan bos? sory sikit. dia ibarat macam nak bandingkan kambing liar dengan kambing kandang. ahah! dedua kambeng. bagus lah Deja. Bagus.

petang tu aku nampak bos keluar, dah bawa beg semua, aku terus pergi kejar dia sampai dekat lif.

"Bos. bos!" aku panggil. bos macam terkejut.  Bos pandang aku sekilas. terus masuk lif.

"Bos!" aku tahan lif. bos terkejut lagi. banyak nau adegan terkejut.

"knp Deja?" soal Bos. sambil pandang handphone.

"Bos. bos pandang saya, bos tengok saya." ujar aku. Bos pandang aku.

"Bos, saya suka bos. Ari, saya suka awak" ehh, confession di waktu petang. sekian. aku terus lepaskan pintu lif. reflek. Bulat mata bos cuba nak hadam confession aku. dada aku berombak. dada aku sesak. aku tak boleh bernafas, kaki aku lembik. Akhirnya aku cakap. aku cakap. ya Allah.

Aku pusing je belakang. Akif. Dia tenung aku sambil sengih. terus dia melangkah pergi. Dia dengar ke? oh okay. good. yeah. very good. sebab lepasni boleh lah dia stop kacau aku.

"Akif, Projek Sahnur siap dah ke?" soal aku. Akif tongkat dagu.

"cakap kau suka aku dulu." Akif cakap selamba. aku cucuk dia dengan pen.

"cepat lah. jangan nak mengada." main2 pula budak ni. dia hulurkan aku dua keping kertas, bila aku nak capai saja dia terus lepaskan. okay. kertas tu terbang atas lantai.  aku ketap gigi. geram.

"Akif. kutip."

"ops. mybad. tapi sapa suruh kau lambat sangat." Ujar Akif malas. Akhirnya aku kutip jugak.  Bila aku tunduk nak kutip. tiba2 Akif tolak kerusi aku masuk bawah meja. means aku tersekat bawah meja tak boleh keluar. aku tersepitttt. tak guna punya budakk

"Akifffff!!" aku jerit dari bawah meja.

"cant hear you. apa? I love you?" Akif bermain-main. aku kat bawah meja dah menggelapor macam ular kena belit diri sendiri takleh nak lepas.

"Akifff... Akiifffff let me gooooo!!" tiba2 dia lepaskan kerusi, entah macam mana aku tertolak keluar then dahi aku terhantuk kat meja. bamm!! awwww...kenapalah nasib aku macam ni bila jumpa dengan budak niiiiii kenapa budak ni nakal sangattt,  Budak ni kan, selamba je pukul dan dera perempuan. apa kenalahh dia ni. conflict diri ke apa.

" tu balasan sebab confess kat bos." Ujar Akif. perlahan. tapi aku boleh dengar. aku gosok-gosok kepala aku. Akif terus mengadap PC. so maksudnya, Akif dengarlah semalam.

"so you already know lah, siapa aku suka kan..." aku cakap mcm tu, Akif tak respon.

"Apa bagus sangat bos tu? aku lagi handsome daripada dia." ujar Akif. confident ja budak ni. tapi kalau ikutkan. Akif memang sangat ada rupa. handsome gaya. ada style. memang walaupun dia macam budak mabuk tepi jalan. tapi dia ada kualiti, walaupun perangai dia macam criminal, tapi dia still ada gaya dia yang tersendiri. Bos? Bos special sbb basketball dia. wait. Akif pun basketball. Akif of course lagi tinggi daripada bos. even a lot better actually dari segi physical.

wait. apa aku buat. perlu ke aku comparekan Bos dengan Akif. ?

Haritu weekend. sabtu hujan. Abah mintak belikan barang2 nak buat sup. Abah teringin pulak nak makan sup ayam yang aku buat. macam macm lah abah. sebab kedai runcit dekat je dengan rumah aku, so aku pun jalan kaki. walaupun hujan. aku lagi prefer jalan kaki dengan payung.

Masa aku melepasi taman permainan otw balik rumah, tiba tiba aku ternampak sosok tubuh, lelaki, tengah duduk. I mean tengah hujan. duduk macam dalam keadaan orang kecewa baru lepas putus cinta. habis basah baju dia semua, aku terus berlari-lari anak menuju kepada dia. lantaklah lopak-lopak air. nnti demam ke apa. susah. walaupun strangers.

aku terus hulurkan payung.

"nah. jangan duduk bawah hujan macam ni, tak elok." ujar aku. lelaki itu angkat muka. oh mai god. its AKIF. aku gelabah. terus aku payungkan dia,

"Akif. Akif, awak kenapa? habis basah niiii..." Akif diam. dia tak jawab aku soal. dia pandang bawah. muka dia lain daripada biasa. Tshirt tanpa kolar, berseluar jeans hitam,  habis basah. rambut dia menutupi mata dia.

"pergiii. pergiii jangan nak sebok !!" Akif tengking aku. pertama kali Akif tinggikan suara. aku ketap bibir, aku pun dah hampir kuyup. aku terus terik kolar baju dia.

"jommm!" Akif terkejut bila aku tarik dia macam tu, terus dia bangun. menurut segala kat aku. aku pegang baju dia, aku tarik, biar dia ikut aku. payung tu dah tak macam payung dah tak muat pun nak lindung ktorg berdua.

"ya Allah. kenapa ni achikk!" abah gelabah , terus masuk dalam ambil tuala. satu campak kat aku, satu campak kat Akif.  Akif masih kaku.

aku terus capai tuala dia, lap rambut dia. walaupun dia jauh lagi tinggi pada aku. aku still jinjitkan kaki sampai smapi. Akif masih tak berbicara apa apa. kenapa dengan dia agaknya.

"Akif , masuk dulu." Abah jemput. abah pegang tangan Akif , abah bawa Akif masuk. Akif tak teragak ikut jejak abah. Angah muncul bising-bising.

"sapa tu? boyfren hang la tu. pandai duk bawak balik laki skrg..." angah membebel sambil keluarkan satu satu barang yang aku beli. angah tolong ja. aku chef hrini sebab abah suurh. kalau abah tak suruh takdenye aku rajin nak masak.

Hujan makin lebat, tiada tanda mahu berhenti. musim tengkujuh lagipun, hujan selalu turun. di meja makan, Akif ada sekali. abah paksa Akif. dari tadi aku tak dengar suara Akif. kami tadah tangan. Aku angah Abah dia. kami berempat dia meja enam .

"makanlah Akif. ni sup ayam ni. Deja yang masak." abah suruh. tiba-tiba Akif cedok terus sup ayam masuk dalam mangkuk dia. lepastu terus masuk mulut. makan. macam mana dia biasa makan depan aku. mcm orang lapar. tak makan seminggu.

Ini kali pertama aku tengok sisi lain dari Akif yang aku kenal. dia yang aku kenal selalu sombong. suka buat apa yang dia suka saja. dan ikut kepala dia saja. suka membuli. tapi akif kali ni lain, lain sangat. ibarat perwatakan lain. dia tak bersuara pun. lain sangat. Abah pulak macam baik gila layan si Akif ni. aku tak pernah bawak balik lelaki, Akif yang pertama, tu pun abah tak banyak cakap. abah tak tanya sangat pun.

Lepas makan abah biarkan Akif sendirian kat ruang tamu. tivi tak bukak. Akif duduk pandang kosong siling dan ruang tamu. abah sibuk nak cuci motor besar dia.  Aku datang menghampiri Akif.

"Akif, awak tunggu siapa siapa ke tadi?" soal aku. curious. somehow, jauh sudut hati aku Akif kembali kepada dia yang asal.dia yang selalu kacau aku. aku taknak dia yang gloomy macam ni

melihat kepada kondisi Akif. dia macam nak bersendirian. aku baru je nak angkat kaki, Akif dah tarik hujung tudung aku.  hah! ada respond. finally.

"She said. she will be coming, on saturday. on saturday..." kata dia, sayu. lain, nada dia lain.

aku kembali duduk sebelah dia. dia pakai kain pelekat abah. T-shirt pun tshirt lusuh abah. bau abah ada. bercampur dengan bau dia. he smell like him. colonge dia ada. kadang2 aku wonder apa cologne yang dia pakai. aku tak rasa dia bawak cologne tu sekarang.

"siapa Akif? gf awak? mak awak? kawan?" soal aku.

"mak. aku tunggu dia setiap sabtu, since aku 16, mak tak muncul." Akif bicara. tudia. aku takup mulut.  tiba tiba Akif pandang aku.

"which saturday? when? when? sampai bila aku nak kena tunggu?" dia tanya aku. aku kaget kejap. how should I respond thiss?  Aku diam. akutak tahu macam mana nak comfortkan dia,

"So you still can wait. but I cant. Mak already passed away. Mak wouldnt come no matter how long I wait...." kata aku perlahan. Aku gosok gosok peha. sejuk. tadi tak hilang lagi.

Akif pandang aku. lama. Aku senyum kat dia.

"Mana Akifff. come backkkk. comebackkk!!!" aku jerit kat dia. aku baling kusyen. Dia terkejut sikit. sebab aku tiba tiba jerit. aku bangun.

"Aku rasa, aku dah start suka kat Akif yang dulu..." tiba tiba ayat tu terkeluar dari mulut aku. Akif ternganga.

End of Yieslumikizakari Ch. 12

Yieslumikizakari Ch.11

Sejak kejadian dua hari lepas aku terus tak jumpa dah budak tu. budak tu gila agaknya, tiba-tiba suruh aku jadi girlfriend dia. wakakaka.

"Jadi girlfriend aku." dia kata. aku pandang dia lama. pelik. lepastu aku hanburkan ketawa.

"dik. wake up dik. wake up." tu je aku reply, lepastu aku terus blah.

"Deja! ooo DEJA."  Zera panggil. aku sengih.

"kau mengelamun ke apa?" soal Zera.

"hah! dah tau aku tengah mengelamun, kacau buat apa?" soa aku.  Zera menjuih bbir.

"bos panggil." katanya. aku terus bangun. fuh. rasa macam nervous plak nak jumpa bos. yelah sejak aku jadi gf sementara bos ni kan. haaa.

Masuk je bilik bos. Terus mulut aku terlopong. oh mai god.

"Deja. kenalkan. ini Akif. Our new designer. dia akan jadi assisnt awak." ujar Bos selamba badak bos , bos tau tak dia ni sapa bossss!!  aku genggam penumbuk.

budak tu senyum kat aku. tunjuk braces dia. sumpah annoying  gila muka dia. sumpah!

"Hai. Cik Deja. Sila tunjuk ajar saya.." kata dia. meleret, ada senyuman di hujung bibir dia. apa da buat kat sini. Geram pulak aku , tak jadi aku nak malu2 dengan bos. terus muka ganster aku keluar.

meja sebelah aku yang selama 2 tahun kosong, akhirnya terisi kembali. Akif. so nama dia Akif. okay. siaplah kau. boleh lah aku nak balas dendam. Tapi kalau perhatikan, harini dia lebih kemas, sebab dia berpakaian formal. rambut pun tersisir rapi. berkemeja kosong tart in. tapi pakai snickers , pelik lah budak2 zaman sekarang. disebabkan meja kami takdelah besau sangat, jadi aku still boleh bau cologne yang dia pakai. bau yang sweet tapi tak berapa kuat. Bau lelaki yang macho jugak lah rasanya.

"amboi. enjoy perhatikan orang. " tiba2 dia mematikan lamunan aku. damn! kantoi lagi. dia labuhkan punggung di kerusi sebelah aku. lepastu kaki angkat naik atas meja.  ewah ewahhh budak ni.

"hey, kaki tu. sopan sikit." kata aku. heh! kat sini aku yang superior. jangan nak berlagaklah budak mentah.

"sopan? teach me how" kata dia. berlagak. Ya Allah budak ni.

Pap! pap! aku tepuk tangan.

"Guys, kenalkan this is new designer, Akif nama dia. " kata aku. kenalkan dia kepada semua staff.

Akif bangun. lepastu sengih.

"Hai semua, saya Akif. mohon tunjuk ajar , asal dari Kedah, jurusan Interior Design. saya suka Deja. saya nak Deja jadi girlfriend saya. "  kata dia selamba. bermalas malasan.  satu ofis diam. aku dah gelabah. tutup muka. Ya Allah budak ni. apahaaal. Tiba2 serentak satu ofis gelak. ketawa sakan. termasuk makcik cleaner yang tengah sapu lantai tu ha. semua pakat gelak.

tiba2, Suzy bersuara.

"Dik, Deja tu hantu dik. silap orang lah dikkk, baik akak ni ha" lepastu terus semua sambung ketawa lagi. I mean like. what so funny? what so?

Akif pandang aku sengih-sengih. tampo kang budak ni. budak baru lagi, tapi dah berani keluarkan statement macam tu.

"Nah! " aku campakkan dia tender, tender 1 million pound (kidding).

"whoaaa. first assignment., so kita akan buat sama2 and stay up sama2 sampai lewat malam lah kan? both of us?" soal dia. gembira. sambil angguk2 bukak file tender tu.

"mimpi lah Akif. mimpi." aku balas macam tu je, malas. tiba tiba Akif tolak kerusi dia menghampiri aku. betul2 sebelah aku. haisy budak ni. mmg tak tahu jaga ikhtilat ke. haa , aduih,  tak pasal2 batal kang ayaq smayang aku.

"Deja.." dia panggil macam berbisik. aku rolling mata.

"nak apa Akif?" soal aku. tak pandang. tengah main Autocad.

"Deja..." dia panggil lagi dengan nada yang sama.

"cakap normal2 saja boleh tak?" soal aku. aku pandang dia. maaaakk. dekatnyaa dia niii. aku tendang kerus dia. dia terdorong sedikit ke belakang.

"Akif. mulai harini, saat ni, jarakkan at least 1 meter from me..." ujar aku. hah! dasar budak tak faham bahasa.

"wau. ganas nya Deja. Deja. tak sakit ke kaki pakai heels?" soal dia. ya Allah budak ni. apabenda lah yang tak kena dengan dia.

"Akif. buat kerja plis.." pinta aku. nada mendesak.  Degilnya budak ni , makan apa masak kecik kecik ha.

"Okay. kalau Deja yang suruh. Akif buat." kata dia, terus tolak kerusi pegi cubical dia. mula on pc.

mulai harini, mmglah aku harus ajar dia dari A sampai Z, bagus juga bos cari pembantu , sebab ada byk lagi kerja2 dan project kecil yang masih kena revise. menyusahkan! dalam masa yang sama aku harap Akif boleh lah behave diri dia sikit. budak ni bukan boleh kira.

"Deja. Lunch dengan aku harini."  kata Akif. aku pandang dia, dia tengah tekun main Autocad.

"ha. tak dengar lah. line tak clear." kata aku. harap2 lah dia malas nak leyan lepasni.

"Lunch dengan akuuu." kata dia lagi.  hah! seronok mainkan dia.

"apa. tak dengarlah,..." kata aku lagi. saja. menyakat,  Pap! aduiii.

"sakitlaaaa" aku terjerit kecil. budak ni baling pen kat kepala aku.

"ha, dengar skrg?" soal dia.  aku usap2 kepala aku. sakit laa ngek!

"taknak. diet." ujar aku. malas nak layan dia.  dia tetiba2 pandang aku. pelik.

End of Yieslumikizakari Ch.11

Yieslumikizakari Ch.10

"acikk.acikk!" kakak aku kejut. aku pandang jam. baru pukul 9pagi. Its Saturdayyy lah.

"mende kakngah oi." aku menggeliat.

"ada budak datang jumpa kau. dia kat luar." kata Kakngah. sambil pakai apron. nak masak lunch lah tu. pirrah. tak sedap.  aku bangkit dengan perasaan malas yang membuak buak.budak mana lah pulak ni. aku cuci muka, lepastu aku sarung tudung.

"Yasmin?" terkejut aku. budak ni datang rumah aku buat apa. muka dia Grumpy gila.

"Acik. jemputlah budak tu masuk" abah jerit dari dalam. aku masih ternganga. tak bangun lagi tak bangun lagi ni. aku gonyoh2 mata ni.

"KakDeja?" Yasmin panggil aku. dia berdiri luar pagar. aku lambai2 suruh masuk. dia geleng2. aku lah yang kena kluar. aku sarung selipar abah. 

"ada apa Yasmin? pagi pagi ni. lagi satu , mana Yasmin tahu rumah akak?" soal aku. pelik. hairan dan curious. 

"tu tak penting. Yasmin nak tanya. akak serius ke dengan uncle Ari?" soal Yasmin. pehh budak ni datang nak tanya pasal bos pulak. 

"Kalau serious kenapa? kalau tak serious kenapa?" soal aku. silang tangan. gaya hakak2 senior sangat. Muka Yasmin berubah.

"Kalau akak tak serious, Yasmin serious!" dia kata, aku tergelak kecik. oh, thats really rude of me.  

"Yasmin suka kat uncle Ari?" soal aku.  Dia angguk. angguk.  aku senyum.

"Uncle Ari suka tak kat Yasmin?" soal aku lagi. Dia terus pandang lain. mencebik. tarik muka.

"that's really not your business." Kata dia. aku sengih. aku pegang bahu dia.

"Yasmin, nampaknya kita suka org yang sama. dan kita sama sama tak tahu sama ada org yang suka kita tu, suka balik tak kat kita." ujar aku. lembut. Yasmin pandang aku. mata aku. 

"habis tu. yang uncle kata korang bercinta tu apa?" soal Yasmin. 

"seminggu. alah. macam dalam drama. try2. " kata aku. poyo. Yasmin ketawa. hahahahha. ketawa.

"padan muka. Yasmin rasa Uncle tak suka akak , Sorilah, cerita cinta realiti akak, tak seindah fantasi akak." kata dia.pastu jelir lidah lepastu belah macam tu je. amboi budak ni. sukahati je. Fantasi? realiti? macam tetau je budak ni.

So, approximately. harini aku dah takde pape dengan Bos. sekian. Lepas ni jalankan hidup seperti biasa.  Walaupun aku rasa agak lonely sikit, tapi aku takdelah mengharap sangat. mengharap tu ada. tapi macam. 0.00000000001% macam tu. Konon! haks!

Dah seminggu. misi aku nak buat bos jatuh cinta kat aku. tarak! hampass. hampagas! tarak apa. tapi seronoklah dapat panggil Bos, Ari. gitu.

Petang tu aku lepak sorang sorang kat baskeball court. Takde sapa main petang ni sebab dah mendung agaknya. lagipun awal lagi ni. mana semuaorang agaknya?

Tiba2 terbayang2 bos tengah main main basketball. dengan jersey seksi dia. dengan sluar tiga suku dia. peluh satu badan. rambut basah. pergh. handsome sangat. aku tarik nafas. bau hujan. hujan akan turun satlagi.

Teringat pulak Yasmin datang jumpa aku dengan muka yang bersungguh-sungguh. That girl is so young. muda sangat. tapi tak dak masalahnya kalau nak jadi pun. skrg pun memang orang bercinta umur jarak jauh jauh. so tak mustahil. boleh je jadi. Aku geleng2. ntah hapa-hapa aku fikir.  Bup!! 

"awwww!!!" aku jerit. sapa pulak yang lempar bola keranjang ni kena belakang aku. sakit kottt. maka, muncul lah seorang jejaka yang tinggi lampai. rambut kusut masai. pakai seluar pendek nampak lutut. 

"sori. " kata dia pendek. oh. sori saja. aku rasa dia sengaja!  aku terus angkat kaki nak blah. kalau dia sorg buat apa aku nak tengok dia main. Pap!! dia sentap lengan aku yang berlapik

"wey, apa pegang2 ni. haram tau dakkk." aku tarik tangan aku. kuat jugak dia ni sentap tangan aku. kuahajau. Kalau perhatikan budak ni, memang dia nampak lagi muda daripada aku. dengan sosok tubuh tinggi lampai. aku rasa dalam 1.7 jugak lah. lengan bersasa. 

"Haram tak haram. kau duduk sini, tengok aku main." kata dia. aku terlopong. what is wrong with himmmm. Ya Allah ya Allah.  Aku terus jeling. lepastu langkah pergi. Bupp! sekali lagi dia baling bola. kali ni kena kepala aku. aku genggam tangan aku. Ya Allah budak ni kannnnn... aku pusing belakang. dia sengih tak bersalah.

"well?" dia tanya. aku tarik nafas dalam dalam. aku terus duduk. aku diam saja dengan pandangan marah.

"good girl." dia kata. aku gigit bibir. geram yang teramat sangat.  

Dia enjoy main sendiri, walaupun langit makin gelap. dia makin lincah bermain, aku rasa dia pemain basketball sekolah, atau mungkin main sejak kecik. who knows. 

Bup! bola terkena kaki aku. aku pandang dia. marah.

"sory. why are you spacing out?" soal dia. datang dekat aku. ambil bola duduk sebelah aku. dekat sangat dia duduk sampai aku boleh bau peluk dia. bercampur bau cologne. Nafas dia turun naik. dada dia berombak. rambut dia yang sedikit panjang dan serabai. Oh yes. dan dia pakai braces. pendakap gigi. muka nampak macam badboy sangat.

tanpa aku sedar dia dah tenung aku. ehhh. kantoi lah aku tengah perhatikan dia. 

"are you pervert or something?" soal dia. aku terus terbangun.

"jangan nak merepek." aku terus angkat kaki. blah.

"Deja! " dia panggil. jap! mana dia tahu nama aku? aku pusing belakang.

"Jadi girlfriend aku!"

End of Yieslumikizakari Ch.10

the only fest

Hai. Para pembaca yang budiman, yang rasa penat kerja rasa malas nak belajar, rasa nak cari pakwe rasa nak makan benda mahal dan macam macamlah rakusan nafsu pembaca.

oh. mukadimah sedikit lain harini. mood boleh tahan baik. sebab harini hujan. Jerebu quite worst lah since last 2 weeks. dah la duduk taman perindustrian plak tew. jammed. dogs everwhere. yeah. doesnt intend to complain anyway, ahaks. but i just did it didnt I? kuang kuang.

Yesterday went to Kaedfest, lepastu macam orang gila dapat jumpa member2 studio since dah dekat 3 weeks after we all started internship baru smalam jumpa. and we had dinner and so on. kenyang. burp! 

But the main event is to meet that girl named Zatool Iffah at Kaedfest. I has been 3 years dah dia dtg kaedfest and we met. and also it was our first meeting anyway. lepas kenal kat alam maya like 3 or mybe 2 years macam tu, we meet at Kaedfest masa tu dia baru balik dari UK. cuti summer. so I met her. there. so dah 3 years in a row lah skrg.

Lari sekejap daripada dunia kerja/praktikal. lepastu dtg ke kaedfest. let me be frank about this year kaedfest. Kaedfest rasa macam sangat asing. I mean, there's no familiar faces anymore. dulu masa zaman awal awal. senior2  yang aku kenal. batch2 aku, dan juga bebudak daripada kuliyyah lain pun ramai yang aku kenal. but since aku dah ada 3 batches juniors, aku rasa macam aku sangat senior dan nobody would recognize me anuway. kawan2 architecture pun dah takde. well. tu my personnel opinion. but technically Kaedfest still the best. and boleh kata a lot better. But, menurut zatul iffah. This time is little bit dull. sbb takde laksa penang. ahah! dulu byk jugak makanan. skrg tudung banyak macam Tudung Fest. oh Brooch Fest bak kata kakkema. anyway. syabas buat archimic this tenure berjaya langsungkan Kaedfest 15 dengan jayanya. rasanya korg bleh buat banyak program sbb lecturer incharge sporting. argh malas nak bukak cerita during our tenure dulu. semua kena sekat. itu xbleh ini xbleh. well. is not like ktorg tak rebel. tp power kita as students limited kat situ. past is past ;lah. syabaz kaedfest committee. always my favourite event. KAEDFEST. 

Kaedfest is so meaningful sebab dulu senior2 yang handle is the best man. kat Kaedfest lah aku kenal ramai senior daripada lain2 department. kat situ jugak lah dapat usha2 semua benda berkenaan dengan Kaed. dengan arti kata lain. Kaedfest is actually introducing Kaed tu sendiri. our proud. dulu aku selalu berangan aku nak jadi part of the kaedfest. and finally masa aku 2nd year aku jadi committe tambahan. and the next kaedfest14, aku jadi centralized archimic kaedfest untuk pubpro. Kaedfest is like a family festival . family gathering. no matter which department you are. you will work together. is not like to show whos the best. no no. its to gather. to assemble all of Kaedians. Tudia. semangt asobiyyah pulak ana. Gomenasai.

Okay thats enough about Kaedfest. enough already. It's too nostalgic Tak tahu macam mana bila dah grad nanti. wuwuwuw.

Anyway. somebody balas dendam kat ambe sebab ambe spoil cite maze runner. 


Sunday, September 13, 2015

Yieslumikizakari Ch.9

Haritu aku pergi kerja macam biasa. duduk seorang2 kalau rajin masaklah breakfast, kalau malas aku breakfast kat ofis je, makcik cafe tu punya cheese bread sedap jugak. aku terus pergi cafe, harini memang hari malas sedunia, dengan shawl berkedut, skirt tak iron. ahah! siapa kisah. 
"makcik roti cheese 1, white coffee satu!"kata aku.

"dua!" tiba2 ada satu kelibat muncul. nak tercirit aku. Bos. hisy! dah lah lepas kejadian haritu aku tak jumpa dah bos. lepastu aku tak tahu apa status kitorg sekarang. Haritu bos bergurau ke? atau bos ingat aku bergurau ke? tergantunggg masih tergantung. ah benci betul. 

"dah kenapa muka macam ayam berak kapur tu." bos bersuara. lepas aku lama tercengang. Bos dengan selambanya que depan aku lepastu bayarkan order kami tadi. 

"shall we?" dia ajak aku pergi duduk kat meja. Gulp! tiba tiba rasa tak lapar. 

aku duduk sebelah meja bos maksudnya ada satu kerusi kosong tengah2 antara kami. 

"macam pelik je posture kali ni. hari kemain duduk depan ni. " Bos bersuara. damn it! aku tengah malu ni. nasib baiklah muka aku bukan jenis blushing2 ni. 

"Deja!" bos panggil. aku pandang. bos senyum. maaaakk. tudia senyuman dia kenapa lain dari yang lain kali ni. sumpah aku tak tipu bos memang dashing gila harini. bau dia pun menyengattt.

"ke,.kenapa bos?" soal aku. gagap pahal pulak ni.  

"kenapa tak makan. sejuk dah coffee tu. " tegur bos. fuh. macam mana dia bleh calm sangat. tiba-tiba bos bangun, duduk depan aku. 

"Ni kan breakfast pertama kita as couple. " ujar bos selamba.pfffftttt...nak tersembur wehh. nak tersembur. bulat mata aku. macam nak terkeluar pandang bos. aku tengok bos pandang bawah je. sambil kunyah roti cheese. 

"be..betul ke ni bos? saya gurau je haritu. takkan lah saya berani nak usha bos,hahaha..." aku ketawa. hambar. tak lawak langsung.  

Pap! bos sumbat roti cheese ke mulut aku. gulp! tersedak aku di buatnya.  

"just follow the flow. kita try seminggu." ujar bos. bos tak pandang aku. bos blushing ke? takkan lah. takkan lahh. aku memang tak percaya apa yang ada depan mata aku ni. aku skrg lovers dengan bos? 

"tapi bos."

"petang ni, teman saya main basketball." kata dia. terus bangun. blah. macam tu je. aku masih lagi terlopong. 


Petang tu aku follow bos main basketball kat bawah apartment aku. since rumah bos dekat saja dengan apartment yang aku stay. Aku masih belum percaya. daripada bos jadi Boyfriend aku? pergh. macam tak percaya. Ya Allah adakah mimpi aku jadi kenyataan, Masa aku tengah angau usha2 bos macam perempuan gedik . Tiba tiba ada seorang gadis duduk sebelah aku. selain bebudak cina tengah tengok boyfriend dia.  budak tu dalam baya umur 17-18 tahun macam tu. remaja lagi. muka dia macam grumpy. 

Bos tiba2 berhenti main.

"oh, Yasmin. " bos panggil. eh. tapi bos pandang aku. budak sebelah ni ke? Bos datang menuju kearah kami. dup dap. dup dap. berdebar jantung Deja ni mak, abah, aku tengok badan bos berpeluh-peluh. dengan jersy yang sleeveless. seluar 3 suku. kasut sukan. ya Allah ohsemnya. aku je yang boleh tengok bos punya sporty macam ni.  

"Uncle , uncle bila nak balik rumah, Yasmin masak untuk uncle, Yasmin call uncle banyak kali. uncle tak jawab. sibuk main basketball." ujar Yasmin tu, budak sebelah aku. uncle? anak buah bos ke? aku tercengang sorang2 tiba2 kat tepi.

Bos duduk sebelah, capai botol air dari tangan aku. teguk. Yasmin tu macam ternganga jugaklah tengok aku.

"siapa perempuan ni uncle?" soal Yasmin. budak ni tanya aku meluat sangat dengan aku. aku try sengih saja.

"ni Girlfriend uncle. Deja.. Deja, ni anak buah saya, since weekend lepas kakak saya stay kat rumah saya, Yasmin." tiba2 hati aku berbunga, bos kenalkan aku as girlfriend dia. walaupun agak awkward jugak sebenarnya.  Yasmin pandang aku macam tak gembira.

"Uncle, haritu uncle cakap uncle single. takde girlfriend kenapa ada pulak?" soal Yasmin. Aku terdiam. pandang bos. Bos sengih. usap kepala Yasmin.

"tu bila. Uncle baru je bercinta dengan kak Deja ni. .greet her already." Ujar Bos. Yasmin peluk tubuh.

"taknak. perempuan yang nak kat uncle semua mata duitan. I hate them all. Yasmin sayang kat uncle, kenapa uncle tak recognized yasmin punya perasaan?" soal Yasmin. mak aih. boleh tahan budak ni. straightforward gitu. ternganga jugak aku di buatnya. 

"dah2, jom balik. uncle makan Yasmin masak. ok?" ujar Bos. aku pun bangkit. 

"saya balik dulu lah bos.  bye Yasmin/." ujar aku. lambai Yasmin. Yasmin jelir lidah kat aku. ggehh. budak budak biasalah. 

"eh. Deja. kejap." Bos datang menghampiri aku.

"I'll call you tonight." dia bisik. ba dum! gitu. terkejut makkkk. macam nak luruh jantung ni haa. nak tercabut ya Allah. lepastu aku terus berlari masuk aprtment. Bos gila lah. gila. 

tapi. gila gila pun, aku suka. aku harap dalam masa seminggu ni bos boleh jatuh cinta dengan aku betul-betul. 

Malam tu bos call. betul-betul. 

"sorry about Yasmin." dia kata. 

"sokay lah bos. lagipun saya bukannya girlfriend bos lama. lepasni dia boleh lah ambil bos pulak." kata aku di hujung talian. bergurau. tapi bos diam saja.

"erm bos. "


"saya macam tak percaya sebenarnya bos ambik saya jadi girlfriend bos ni."

"Deja, I think lah kan, we should change how we address each other, instead of awk call saya bos, apa kata awak call me by my name/?" ujar Bos. tudiaaa. aku dah terguling guling kat atas sofa ni ha. 

"eh. saya nak panggil bos apa?" soal aku.

"panggil saya Ari."  Gulp. gitu. bos suruh panggil nama dia.

"tapi bos,saya segan lah.."

"its okay Deja. just for a week kan." 

"Ari," tu dia. aku panggil.

"yes?" dia jawab. ohmai.

"dalam seminggu ni,saya akan buat awak betul2 jatuh cinta kat saya. " haaaa suka hati kau je cakap macam tu Deja. ya Allah kau ni. otak letak kat mana.  Bos diam

"Deja, dlm masa seminggu ni saya akan buat awak betul2 jatuh cinta kat saya." ujar dia. aku pejam mata. gigit bibir. 

"the truth is, saya dah memang lama suka kat Bos, Ari. saya mmg dah lama suka kat awakkk.." ujar aku malu. whatde. kau ni mmg tak sayang mulut lah Deja. Aku tampar2 diri aku sendiri. 

"really? since when?" soal dia. ah. habislah.

"Ari, we still have like a week kan. in the mean time saya akan bgtahu awak." Bos diam bila aku cakap mcm tu. 

"okay then. see you tomorrow. tender jangan lupa!" ujar bos. lepas bagi salam dia matikan talian. okay. boleh tak aku nak buat chicken dance sekarng? ohmaaaaiii.

End of Yieslumikizakari Ch.9
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


"wahai orang-orang yang beriman, Mengapa kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan?" "Allah sangat benci jika kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan" Assoff:2-3