Pages

.:My Dearest friends:.

Saturday, April 19, 2014

surat terbuka.

assalamualaikum, hi. Kalau jawab anda hebak. kalau tak jawab bleh pergi M. hahaha.

teruknya aku, nak mulakan post pun mcm apa kata2. maaf2. dan aku , akan menggunakan kata ganti diri "AKU" sebab ini penulisan aku. suka hati aku lah.  warning skali lagi. aku tulis post ni dengan penuh emosi dan sedikit kuajo~ so nak baca bacal lah

jadi, apa bendanya surat terbuka ni, aku nak bagi surat terbuka dan pesanan kepada orang-orang yang berikut. jikalau anda rasa andalah mereka. anda patut baca dengan sepenuh hati dan emosi. gitu. faham? tak faham sudah. aku assume korang akan faham sbb korang yang baca ni bukan budak kecik. aku agak jela.

1. utk orang selain daripada design based student/study.
2. utk orang yg cari pasangan gadis2 industrial design(especially)
3. utk org yg cari pasangan yg konon2 islamic tapi dalam bidang design.
4. kaulah yang baca blog aku ni, tak kisah sapa kau. 

First of all aku mohon maaf if, "kalau" ada kata2 aku , penulisan aku yang ada menyakiti mana2 pihak. mana hati, serious, aku takkan bertanggungjawab atas apa yang korang rasa selepas baca post aku. that's your choice anyway. so, prepare elok2 diri tu sebelum baca. people hv their own perspective anyway. ah. suke hati kau lah

Dear kau,

betul kau suka dia? dia means, kawan kawan aku, daripada AAD 2nd year  or mana2 design based student? betul ke pilihan kau, serius? banyak benda yang kau kena consider pasal diorang, special? yeah, kawan2 aku semua special. walaupun xdelah aku kenal sepenuhnya dorang, namun, pape hal aku buat umumlah,antara benda2 yang korang kena consider dan faham betul2 faham. 

1. workload


budak design ni workload dorang lain daripada budak2 kos lain. aku bukan nak bandingkan ke apa. tapi mmg Kaed/AAD, mmg sangat sangat BANYAK workload. apa yang aku lalui, apa yang dorang lalui, korang takkan faham melainkan kalau korang tukar kos, masuk sini. lai lai.

They have to stay all night, nak siapkan drawing, even nak sketching pun kena stay up. perah idea. selain daripada subjek design. orang full class, weekdays mmg full.

jangan tanya. "korang buat kerja apa ni, byk sangat kerjanya. tak habis2 lagi ke?", sat lagi dapat penampaq, skali dgn kaki naik kat muka hampa. 

submission demi submission. ktorg byk benda nak kene buat sebab ktorg under Applied arts, dalam tu macam2 ktorg blaja. byk gila subjek. byk project.

sebelum tu aku bagi definisi keyword2 yang aku akan guna dan korang kena faham.

PROJEK ; projek ialah task yang di beri oleh lecturer, biasanya bagi masa dalam masa 3                             minggu, atau 6 minggu. kadang2 ada seminggu saja. 

    bila kata TIGA MINGGU, maksudnya TIGA MINGGU FULL, 24/7, makan, tido,                          lepak. mandi, smua fikir pasal design/projek. bukan aku nak cakap jadi HAMBA                     projek. bukan. itu adalah priority, which is, sanggup tak makan demi projek. sanggup tak                 tido demi projek dan sanggup buat apa saja (yg tak langgaq syariah) utk projek.
and project TAKES TIME, sangat. demi quality dan jugak value .

STUDIO : tempat dimana kami spend all day isnin dan jumaat. tempat kami kena maki, tempat kami menangis, design kami kena rejek, tangis tawa, kutuk mengutuk, umpat mengumpat, tempat tidor, solat, makan, tempat usrah kami, tempat saling beri peringatan, kadang2 menipu, kadang2 buat jahat. dan 24jam. kalau kami takdak kat bilik maksudnya kat studio lah kami, kalau takdak kat studio maksudnya kami kat bilik. dan studio is everything for us. dan itulah tempat inspirasi, motivasi, tempat blajar erti hidup tempat segalanya bagi kami


2. JANGAN MENTION PASAL TIME MANAGEMENT

Jangan sesekali cakap 

"alah, kalau OK time management, takdenye nak stay up all night"
"semua pasal time management"

time management abah kau. 

3. SUPPORT

first skali fikir ah pasal duit engkorang.dorg jarang la nak ajak kau shopping kasut, baju, and jadah2 lain melaikan kalau ade kaitan dgn barang projek.  barang projek mahal kot. serius.

sekend, fikir ah pasal apa yang dia lalui,  tak tido malam dah stress dah, kene maki ngan lecturer , design kene rejek. at least be a good listener

dorang suka makan. serius.Feed them. that will make they happy lah at least.

bila aku cakap support it doesnt hv to be like...

'awk ok tak? takpe dah try ur best kan...'

'takpe usaha lagi. jgn sedih2.'

'sokay. lecturer lebih tau'

kadang2 aku rasa annoyed, mybe ade kawan2 aku suka. tp aku rasa annoyed. takyah cakap apa2 kat aku boleh?

4. JANGAN NAK OVER JEALOUS SANGAT~

budak studio dah macam famili. so xyah nak jeles2 yg kami rapat ke apa ke. aslongas we jaga batas pergaulan. that would be enough. tak payah lah macam.

'knp nak kena bergambar dgn dia'
'kenapa benda tu pun nak tanya dia, '
'kenapa asyik sebut nama dia'
'kenapa dia, dah xde org len ke nak tanya'
'kenapa nak stay up kat studio, dh la dgn dia malam2 buta'
'kenapa dan kenapaa. kenapaa kenapaaa..............

annoyed gila. serious. 

5. FREE tak? alaaa...GET A LIFE laaaa 

FREE kick ade lah. 

6. REHAT lah, tido lah awal, pastu bangun awal.

aku rehat, kau siapkan keje aku. boleh? kalau aku tak terbangun awal? 

7.  jangan nak kongkongkong sangat.

"WHAT? pergi outing dgn studiomates? laki ke pmpuan, kalau laki xyah la, kalau pmpuan pergi ramai ramai ramai...."

"travel? nak travel apa lagi, kata bizi?"

"jangan lah pos gambar2 tu, biar saye je tengok muka awak"

"pergi beli barang malam2? siang je lah. esok2 je ke...."

"site visit? penting ke,? kalau search kat internet je? kan banyak maklumat....."

"jgn lah makan malam malam. tak elok." 

"mandi lah, jangan tak mandi..."

kadang2 korang tak prasan yang "NASIHAT" or PESANAN korang ni sangat sangat lah annoyed bagi bebudak macam aku nih. sumpah. annoyed dan aku rasa macam nak bagi penumbuk. dan humban kau dalam mangkuk jamban.

why travel? sebab mmg sometimes bila dah bizi sangat kadang2 kami akan ESCAPE. tengah nak submission, kadang2 lagi dua hari nak submission kami ESCAPE sebab terlalu stress, masa tu kadang2 kami perlukan masa bersendirian, kadang2 orang macam korang yang bukan satu studio org org2 yg rapat macam famili boleh pergi mampus kejap. 

tak faham, jangan nak serabutkan kepala hotak ktorang. jangan nak tambahkan lagi stress yang ada. 

kalau dia suka post gambar, biar jelah, masalahnya gambar tu lucah ke? gambar tu menggairahkan ke. takkan ? over sangat ke? kau ingat dia untuk kau je? hek elleh. boleh pergi jalan. 

as long as tak melanggar syariat aku rasa takde masalah pun pmpuan tu nak pos gambar dia sendiri. tak payah lah macam nak kata dia buat DOSA BESAR gila. pepandai lah dia jaga diri.

8.  what we want.

just be moderate and supportive, at least datang jenguk and kalau kmi yang xleh spend time masa untuk hampa. hampa jangan lah kecik hati. mohon faham. jangan nak jadi macam remaja yang baru blaja bercinta. we are extraordinary. lain sikit. so kena layan lain sikit.

kalau rasa xleh masuk dgn suasana macam ni.

boleh walk away. kalau kami cakap tak suka. maksudnya tak suka. janganlah duk nak melarat2 ke apa ka. faham.


ada byk lagi aku nak merepek sebenarnya. sbb dah mengantuk , sepatutnya nak siapkan design, tapi aku merepek pulak. 

nah. aku blanja gambar2 osem. 



escape to broga hiil


project toys


demo putty, the one yg pegang scrapper tu lecturer ktorg. handsome &single


a site visit to Masjid Shah Alam. 


water and apa ntah competition. I won special mention


my artwork on "Islamic Geometric " class.


syima and "mock up" of kaedfest


lepak makan kepci masa projek satu

projek satu, lumba kereta getah. masa ni pukul 3 am, kalau tak silap


after portfolio day. last semester


benang KAEDFEST


after spendtime like a week nak siapkan, siap ttido atas benang


kaedfest'13 THE best installation


bizi2pun sempatlah aku cari duit


"bola bakul" dgn le studiomates after submission


"Nasi lemak project, for Heritage" 
kumpul duit.. kami satu studio bersatu #aadbersatu


wheelchamp always in my heart. project transport. 
wheelchair for disabled. and handcycle. for their sport


alone. dah biasa.


rantai art festival. bukak booth jual baju. dan eskrim goreng


annual grand dinner


Archimic induction course. with mahpujeh~


project toys.was a big mess on studioq


kereta bodoh kau tengok ni. kereta tak tido malam,. kakakaka.





1 comment:

  1. "time management abah kau. "
    aahahha got me laughing.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ASSALAMUALAIKUM

ASSALAMUALAIKUM
"wahai orang-orang yang beriman, Mengapa kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan?" "Allah sangat benci jika kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan" Assoff:2-3