Pages

.:My Dearest friends:.

Saturday, July 30, 2016

Travel Japan with your own itinerary. (Summer 2016)

Hi assalamualaikum people, have a good saturday. Mood harini mmg mood nak share pasal Jepun, yeah, still fresh lagi so sebab tu kena share awal2, kalau tak nnti lupa pulak. Japan is a great country. ok nnti lah aku cerita. But our step to go there is little bit different kan. sebab ktorg memang plan nak pergi sendiri. Eventhough still banyak tempat yang tak dapat pergi, but i am sure, that will be enough for org yang tak brapa nak ada budget or takut budget lari. This is what I learned from our trip, But of course there must be a better plan drpd org lain, perhaps. But before that I want to apologize because this post contain Duo-language (rojak) which I rojak Malay and English. Well, obviously coz my english wasnt good enough. wakakaka!

Kalau korang yang tak biasa travel sendiri, better cari kawan yg pernah travel, means yg pernah lah pergi dua tiga kali and bleh survived kat negara orang. Dont be afraid to try. kalau tak bila lagi korang nak merasa kan? ha hah ha

First of all, ktorg beli tiket promotion ke kansai airport using Airasia, around RM1005, kira dapat murah sbb tengah promo kan. pastu dah beli tiket, baru Gelabah nak kumpul duit. kahkah

1. Deciding which place to go. 

Everyone must have their own dream to go to Japan and to visit somewhere, and for me, the places I wanted to visit the most are, "Denden Town(Osaka)" and "Arashiyama(Kyoto)". Sebelum nak pergi tu, pilih dulu beberapa tempat yang korang nak pergi. List kan sahaja dahulu mana2 tempat, sekali dengan tempat yang ada entrance fees or masuk free. But for the 4 of us, mula2 bincang awal2, then sorg said nak pergi bamboo forest, then Umeda Sky building, then ada yg decided sama2 macam nak pergi museum house and living tu. Make sure tempat yang korang nak pergi tu worth it lah sebab nanti rugi je balik asyik merungut tak best. hahaha, But anyhow, macam mana kita nak tahu tempat tu worth it ke tak kalau kita tak pergi kan? 

Every place tarikan pelancong tu pergi je. Contoh kat Kyoto, ktorg pergi je. eg; Arashiyama Bamboo forest, kiyomizu-dera temple(paling debak), Kinkakuji temple, Fushimi-inari.

2. Choose hotel while set up your own itinerary.

After you have done your istikharah which places to go, now go and find hotel at Booking.com or Agoda,com or Airbnb, or trivago, or whatsoever platform that you could find the cheapest hotel near to all the places you've planned to go. It is not easy for us to decide mula2, since everything seems unclear, to find such a good hostels and cheap and has a good review need a lots of research. But alhmdulillah, We listed all possible guesthouse and hotels that might be cheap and near to our destination. and yeah. for KYOTO we choose KHAOSAN KYOTO GUESTHOUSE. it was really2 great guesthouse, I really2 love it, but too bad we stayed for just 1 night. huhu. 

The bathroom is great, the lounge and kitchen is great, it is really suitable and comfortable that you could meet other travelers from various countries. and malaysia pun ada masa tu. Their staff also friendly and can speak english. yeah, so basically I would rate Khaosan 4.9/5. we rented 1 room for 4 people, but it is too small to pray, since we have lots of luggage and bags and stuff. But, we manage to. yay!, they have kedai2 like 7e and family mart nearest. 


2, Set up your own Itinerary. 

Ok lepas dah tahu semua benda pasal tempat korang nak pergi tu. Maka, perlulah kornag tengok Maps punya train & Subway & Buses. Honestly, Japan's subway punya railway is quite confusing and berselirat macam apa. But we manage to understand after few days understanding the maps. Aaminah now is the who understand the maps.  This itinerary should have a details such as places, which subways or buses nearest, how to get there, you should walk or something. Since Aaminah, Aina and Caje is quite particular person, I mean, 3 of them macam debak, and know everything , booking and pay that and these, iam just, idling around and doin nothing. >.< (gomenasaiaaaa), so they prepared already the itinerary.

To make easier to know your subways or train lines, I suggest you Hyperdia apps, maybe you should download in your phone siap siap, or mybe cari awal2 dan tulis siap2.There are something like, you line, train and fare dah siap2 kat situ, and other alternative way. 

3. Know your budget

By using hyperdia, you will know all the fare from one station to next station. From Kansai Airport, we are buying ICOCA CARD + HARUKA EXPRESS (JR LINE), hat ni mmg jimat lah kalau korang straight terus pergi KYOTO. so ktorg beli tix terus ke KYOTO, Hanya dalam 3600JYP saja. murahkan? but the tix for Kyoto only 1600JYP, so you guys still have 2000JPY baki ICOCA CARD kat dalam tu. and you can use almost all train termasuk JR,(japan railway.) Btw, for sapa yg tak tahu ICOCA CARD works like T&G card. so keep calm and topup your icoca card. yummmm

Idk, why people said JR mahal, sedangkan private line macam Hanshin or Sennichimae line lagi mahal sebenarnya, it cost like 240JPY per station. mahal en? idk, but JR pun murah saja ada tu ktorg pergi satu station ada dalam 180JPY or 160JPY jer. tapi mana2 lah2 semua ok.

So, after dah tahu cara nak pergi naik apa and harga berapa, you will know your total budget for transportation and Hotel right? and for us, masa tu dapat murah, so ktorg bayar for Khaosan dalam RM130 (pernight) 3500JPY quite expansive tp worth it im tellin ya, duduk ja sini. ha ha ha. and , and for Sakura Hotel, we paid sorang 11000JPY = RM430 appx for 4 nights (very cheap). 

Sakura Hotel  best jugak since keluar daripada station Tannimachi-9 Chome line Tannimachi. EXIT 6, terus nampak hotel. jenuh jugak nak naik tangga apa semua. ha ha. but Sakura hotel is quite near to Shinsaibashi and Dotonbori, dia macam center je, naik brapa train saja sudah sampai gitu. worth it. alhmdulillah. and total for our transportation daripada KYoto to osaka almost like 12000JPY.




Infront of Sakura Hotel, kyaaaa...im so cute. wearing oldschool skirt.

Sakura hotel lounge 

we bought nasi jepun at 179JPY per 3 packs, murah sangat. lol 
rooftop.

p/s; btw, Sakura hotel ada deposit for key 1000JPY per key so, sediakan bajet, nnti dia pulang balik lepas kita kluaq.


4. Enjoy your trip.

I think there's no problem if you already have your own plan and itinerary, No matter what follow what you have already planned, unless kalau korang pergi sana and masa banyak lagi perhaps korang boleh selitkan benda2 baru korang nampak kat sana.  and for us, bertindan dengan Shinsaibashi and Dotonbori, bila jalan2 kat sana, actually dah jumpa dedua, kira satu malam tu ktorg dah pergi Dotonbori dengan Shinsaibashi. halamak, takkan nak p dua kali, lol lagi pun shinsaibashi dgn Dotonbori sama ja benda2 dia jual, mmg murah! guys i told ya barang2 kat pharmacies dia murah2 contoh bedak compact ke or lipstick ke, beli je kalau ada duit. hahahahaha

Day 1
Kansai Airport-Kyoto = 3600JPY (included Icoca 2000JPY)
total = 4250JPY  (g arashiyama skali)

Kyoto tower, they got Prayer room for muslims, staff very friendly and dapat rehat kejap with all luggage , very clean and neat. ada aircond jepun. 


Met this indonesian gal , and she speak Japanese, Korean, chinese and Indonesia. omg, she so cool, and she offered to help us masa baru sampai kyoto. 
arashiyamaaaaa!!!!
ARASHIYAMA, best !
Photo credit : Enjelika

Bamboo Forest.
Credit photo : Nysazadashas


Otw back home, we found this KIMONO forest. I think that might be the type of kain and pattern they used for Kimono. at Arashiyama.

photocredit ; enjlikas



Day 2
Pi Kinkakuji (The golden temple)
Pi Kiyomizu-dera temple (jalan sambil cuci dosa)
Pi Fushimi Inari temple

Total Kyoto overal sampai balik Osaka 5890JPY (max appx)

Kinkakuji Temple.
photocredits ; enjelikas
Kiyomizu Dera Temple

Yang ni lah jalan yang aku cakap Kiyomizu dera temple yang hapus dosa korang kalau jalan (kidding)
sebabb dia jauhgila, and hotse, and naik bukit, alah thats fine sebab ada org naik pakai Kimono with terompah kayu tu. so kewl~~~~




blakang tu Kiyomizuderasastabajnsak
photo credit : Aaminas


charm
photo credit : Aaminas
Basuh tangan ayaq suci sejukkk weyyyyy.
photo credit;Aaminas


tak smyg pun, tgk ja
photo credit;Aaminas

Day 3
Pi house and living museum Osaka (entrance fee 700JYP but fortunately they asked for students card, so ktorg apa lagi kluaqkan matric card UIA ni ha...daapat dalah 300JPY sorg...)
why izit worth it masuk museum ni? sebab best gila u got to wearing KIMONO for HALF an hour for 300JPY it was so cheap im tellin ya. 

total day 3 - 2010JPY but we spent less than this sebab entrance fee murah kan. so byk jimat.


ni museum kak, not the real town , but almost like a real, erythingsashasa lkeahv reaslasa -.-
its too amazing



rent KIMONO 300JPY kau, mana nak dapat.


photocredit ; random visitor


photo credit :enjelikas

photo credit :aaminas



Fine art museum, ktorg p nak amik gambaq structure je (konon budak aad kan) LOL
Photocredit ; aaminas


So we visited Osaka Mosque kat Chibune, 
Ate pakistane food. alhmdulilah finally hv a proper meal, delicious beb! srsly tak tipu.

we got to see this amazing view from Chibune punya bridge otw pergi Osaka Mosque



Dotonbori river

Shinsaibashi

photocredit ; enjelikas,aaminas, 


DAY 4
OSAKA CASTLE (dok masuk pun)
NAMBA PARKS (garden bertingkat,it was beautiful if u love flowers)
Shinsaibashi (shopping street, i bought shoes for 1650JPY)


Osaka castle. 
photocredit; Enjelikas


garden sblm kluaq osaka castle punya taman.



Area osaka castle.

Namba Parks (Floating garden)



leklu nom kopi luuuu~~~~ 130JPY vending machine

total day 4= 1080JPY (act less than this, this is max appx)



Day 5
SAKURANOMIYA (tempat org tgk sakura since we go masa summer.)
UMEDA SKY BUILDING (bayaq 1000JPY) dah naik, dlm tenet tulis 700JPY
after that we split, sebab I want to buy shoes, and went to Denden town by my own (Tempat anime) wakakakaka.


Sakuranomiya
Photocredit ; nysazadasss



photocredit ; Enjelikas

Umeda skybuilding
photocredit ; Enjelikas


jangan lupa bergambar ditengah2 love kat Umeda skybuilding ni. ada lovelock punya tempat.





Denden town. tempat animes

kat Malaysia boikot, kat sana, ni jela makanan aku percaya. takdak hal, aku tak boikot.
muka hitam, -.-

I went there from Dotonbori and walk more than 2 hours tak jumpa where is denden town, I singgah this capsule hotel tengah2 dotonbori and they dont know where denden town (Act they dont speak much english so tatau nak explain) , Battery nak mampuih dah, but I manage to connect with free wifi and search for Denden Town, alhmdolillah jumpa and I walk like 35minutes daripada tempat tu dan jumpa satu kedai Anime, masuk bila keluar balik daripada kedai tu I realized that alllllll building depan blakang kiri kanan is the ANIME TOWN, peh gila. ini gila. since I walked alone i almost visit all kedai yang ada. hahahaha. so puas hati got to see my fav character and there are so much character that I didnt know. macam2 ada. 

bila dah jalan2 then i realized, oh tonight is the last night and there was Tenjin Matsur (Summer festival) invite Hantu. Festival Hantu actually. hahaha. but after long walk, rasa macam tak comfortable.

so I rushed balik Sakura hotel and tukar baju and then I went to Tenjin Matsuri at 7pm and stop at Tenjimbashi Station. It was really crowded in the train with people wearing Kimono and yukata (donno the different) , their make up and hair are so beautiful just for this festival. That's their culture, iam so glad im be able to participate it.

Total belanja overal = idk around 32000JPY jugak, (rm1200+)


so next post aku akan cerita exclusive untuk TENJIN MATSURI saja. tak larat lah nak ceghita semua.

so overall, Japan is really2 a great country to visit. It was good if you able to learn their language, Japanese people really kind and willing to help you eventhough they dont understand english that much, they are willing to help you. And also, in the subway, i was ...like cuci mata tgk mamat2 jepun yang handsome handsome yang aku slalu tengok dalam dorama and movie jepun. hahahahaha. well i guess my taste mmg laki jepun. alah. mata sepet putih and sopan santun gitu. comey sangat. tapi apalah yang aku mampu. hanya mampu usha2 senpai dan kohai daripada jauh saja. wuwuwuwuw....

i cried otw balik. sikit jelah, sbb Allah gv this opportnities to tengok everything that  I wanted to see. culture, technologies, people,what they believe, what are they gone through everyday, their house and lving, how they have vending machine almost anywhere, you will not die sebab thirsty sbb vending machine tu dah macam cendawan. mana mana ja ada. LOL.

and tips for travel partner, just travel dgn org yang kau suka and senang. Dont end up hating each other and ignore each other. No matter what, kita dah pergi sama sama, nak taknak kene sabar and terima perangai masing masing, kalau tak ok tegurlah paling cikai pun. This is where we get to know each other kan. But iam so glad and bersyukur my travel partners is caje, aina and aa, they are very kind, and pandai ambil gambar (paling penting) hahaha. and sabar with my perangai. and i also feel bad lah sbb ada jugak buat perangai in the middle and along the way -.- amazing depa bleh sabau dgn prangai aku.

setiap journey yang kita planned. Allah pun planned, and Allah is the best planner. we have to accept that apa benda yang kita rancang mmg kadang2 slalu tak jadi, kalau jadi Alhmdulillah kalau tak jadi slalu saja ada hikmahNya yang kita dapat along the way right?

I was sesat at Denden Town, like 2 hours, (ada hikmahNya Iwent there alone, kalau depa ikut skali dah mengamuk dah) hahaha. but actually there are always Allah punya planning different for 4 of us.

mula2 pergi I was like, tak cukup bajet and everything, but then dah pergi sana train lagi murah ada entrance fee , and i got extra money from my brother, so ada duit lebih rupanya. Then syukurlah perjalanan pun tak mahal, bleh beli apa yng I need and sourvenir for important people kan, for appreciation.

Tips for makan : we were so jimat bila bawak makanan from Malaysia, which are 3 in 1 , maggie tu kalau bleh bawak banyak sket, then, lauk2 siap BrAHIMs lauk, the beli nasik pack kat Jepun. ada kedai runcit yg jual murah. Then i beli teloq kat Family mart to tambah lauk. haha sebab almost nak muntah makan lauk brahims dgn nasik, I got muak on 4th day ke tak silap. hmmmmmmm. tp sykurlah ada makanan. hahahaha. we beli makanan dekat Chibune (osaka mosque) ada area makanan halal kat situ kan, tu jela aku makan ayam tandori 200JPY seketul, and taste Eyena punya cheese Nan (sedap gila ) 600JPY.


Tips for jenjalan ; Make sure you fit lah, jogging at least a week full, (aku tak pun tu sbb kaki rasa nak patah) , nnti cepat penat pastu cepat marah, lagi2 panas kan summmer. so, get yourself a lot of sabar and energy. jangn risau, vending mechnine berlambak kalau dahaga.

Wifi: they always promoting free wifi kat mana2, MANA2. seriously literally mana2, even dalam 7E ada, Family Mart ada. so dont worry if you cant get connected.

If you really want to travel, make up your mind, kumpul duit betul2, and buat keputusan by choosing the right travel partner, they might be a bigger help pasal duit ka, or pasal everything. Get to know people yg ada experiences, tanya and consult with them, biar nampak buduh pun, kene brave and brani bertanya, (importnat element in travelling) . put it in your mind that both of you still new, and first time datang kat situ, so anythng happen we will learn something new. Allah Ya Baari always have best plan for you. and Allah Ya Rahman Ya Rahim always bless you sentiasa sepanjang perjalanan, you will be blessed, trust me, Keagunan dan kasih sayang Allah tu sangat luas walau kat Jepun ke , Malaysia ke, thailand ka, DIA sentiasa ada bersama kita. dont worry. ok? Daijobu. InsyaAllah everything will be fine. jangan takut untuk mencuba.

amboi panjang hakak karang. peluh ketiak. ok goodluck , pape bleh PM akak bleh lah akak share private2 kan. hahahahaha.

sapa2 aada information tambahan pun bleh lah share ngan akak. akak ingat nak pergi lagi lah. tengok camna. hihihihih

sayonara,


3 comments:

  1. Ya ALlah bestnya tengok n baca pengalaman awak nih pi Nihon. :D

    ReplyDelete
  2. recently came across your blog and have been reading along. I thought I would leave my first comment.

    escape games
    online escape games
    new escape games
    point and click games

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ASSALAMUALAIKUM

ASSALAMUALAIKUM
"wahai orang-orang yang beriman, Mengapa kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan?" "Allah sangat benci jika kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan" Assoff:2-3