Pages

.:My Dearest friends:.

Friday, January 29, 2010

Novel:Tirai TuhanKu ep 1


“Ibu cakap tak boleh tak boleh lah…..Ana dengar ke tidak??” soal Ibu kembali. hancur hatiku mendengarnya. Tak Sangka ibu boleh bercakap kasar dengan aku sampai begitu sekali. Salah kah anak remaja seperti aku ini mahu melanjutkan pelajaran Di university. ??aku menerima tawaran untuk ke university Islam Antarabangsa , atas jurusan kedoktoran, aku siap dapat pembiayaan dari MARA lagi atas nama pelajar cemerlang yang kurang kemampuan.


Dari jauh aku tenung wajah ibu, aku tidak tahu apa yang tersingkap dalam pemikiran ibu. Aku tahu kenapa aku tidak di benarkan melanjutkan pelajaran ke sana. Kerana aku lah harapan ibu untuk menjaga Athirah dan Akeem. Abang Long dan Kak ngah keduanya sudah tidak pulang kerumah sejak mereka mendirikan rumah tangga.


“haiya…..hali ini loo dapat belapa baldi ha..Ana….??” soal Uncle Chow yang membeli susu getah hasil dari torehan keluarga ku sendiri. Aku meletakkan dua baldi yang mengandungi susu getah. Seperti biasa dia akan menimbang berat dan membayar 5 ringgit untuk satu kilogram, aku hanya tersenyum hambar.

“uncle…hari ini saya hanya dapat dua baldi saja…….semalam hujan..lebat….” kataku. Uncle Chow hanya menggeleng laju.

“haya….Ana….gua…mahu Tanya sama loo…….umur loo…sama dengan anak gua…belajar pun sama-sama,…..loo….talak mahu sambung itu belajar ka??” soal Uncle Chow. Ya…aku kenal dengan anaknya, iaitu Chan Lee Sin, satu-satu nya kawan aku lelaki yang sanggup mendekati gadis miskin seperti aku. Aku hanya diam.

“Oh…uncle…..Lee dapat tawaran mana??” soalku. Ingin tahu juga sahabat berbangsa cina ku akan melanjutkan pelajaran ke mana. Uncle Chow hanya menggeleng.

“itu dia…..anak sangat pandai…dapat belajar itu di luar Negara…apa itu namanya…..university…Oxford….di UK….haiya…..gua…bukan tak maw kasi….gua bimbang…..” kata Apek itu. Aku tergamam.. Lee…dapat lanjut pelajaran ke luar Negara.?? Wah//…beruntungnya dia. Walaupun keputusan nya lebih kurang saja dengan aku , namun dia lebih bertuah dari aku. Sebenarnya.

Sejurus saja keputusan SPM keluar, Lee bersungguh-sungguh meminta aku mengisi borang permohonan pembiyaan ke university luar Negara. Tapi keputusan nya aku masih belum terima. Itu bermakna aku tidak terpilih lah…

“apalah..Uncle nie….bagi saja ma….itu peluang…Lee pasti akan banggakan Uncle..Ok la Uncle..saya mahu cabut…itu kirim salam pada Lee tahu……” kataku terus mengayuh basikal rapuh ku pulang kerumah.
Sedang aku asyik memikirkan kejayaan dan bertuahnya Lee, aku di kejutkan dengan satu panggilan.

“Ana……!!! Ana…!!!! “ satu teriakan hampir saja membuatkan basikal aku terbalik masuk ke sawah. Aku mengecilkan mata melihat siapa saja yang memanggil aku, tapi aku macam kenal saja suara itu.

“Ana….aku lah…….aku nie……Mila…..” gadis kecil dan lincah itu terkocoh-kocoh berlari mendapatkan aku. Dia ni, selalu je gelabah tak tentu pasal.

“apa masalah kau ni Mila??” soalku. Mila mengangkat tangan kanannya dan tangan kirinya memegang lutut, tanda menyuruh aku ‘sabar’ kerana dia masih lagi tercungap-cungap. Aku hanya menunggu.

“dah….dah…Ok?” soalku. Mila tersengih seperti kerang busuk.

“ni…aku ada berita gempar….Lee…kawan baik kau dapat lanjut pelajaran ke Oxford….kau tak dapat ke??” soalnya. Aku hanya mengeluh kecil. Ingatkan masalah Negara apa yang mahu di khabarkan. Aku hanya memandang Mila dengan pandangan yang redup. Rasa malu pula dengan Lee dan semua orang. Entah mengapa rasa begitu.

“Woi…aku Tanya ni…termenung pula siang-siang begini….jawaplah…cakaplah yang kau pun dapat….” Kata Mila. Memang Mila satu-satu nya sahabat yang ingin melihat aku ke menara gading. Dia?? Tidak perlu risau. Mila sebenarnya anak kelahiran Australia. Dan keluarganya mempunyai beberapa cawangan syarikat di sana.. tak hairan lah Mila seorang yang pandai bergaya dan kaya, tapi kenyataan it u hanya aku sendiri saja yang tahu. Mila mempunyai peribadi yang sangat merendah diri. Dia tahu mana baik dan mana buruk. Kerana itulah dia lebih memilih untuk berkawan denganku.

“aaa….ku…tak dapat luar….dalam je……tu pun….” Mila menggeleng.

“jangan cakap yang mak kau tak bagi pergi……”duGa Mila.. aku hanya mengangguk. Kemudian Mila menumbuk tangannya. Geram barangkali d engan keputusan ibuku.

“Mila….jangan salahkan ibu aku…….dia perlukan aku….dan…aku lah satu-satu nya… anaknya…”kataku sayu. Walaupun aku terasa sebak kerana tidak mampu untuk melanjutkan pelajaran seperti remaja lain. Aku redha.. aku Yakin pasti ada sesuatu untuk ku kelak, dan kini aku redha menjalani kehidupan sebagai ‘villages girl’ yang tak tahu apa-apa pasal dunia luar.
Mila mengeluh kecil.

“ aku sebenarnya. Tak sanggup nak tengok kawan aku macam nie Ana… please la….doa banyak-banyak ye..aku yakin….suatu hari nanti pintu hati ibu kau pasti terbuka… aku akan sentiasa sokong kau…..” kata Mila. Aku hanya tersenyum kemudian kami mendakap sejenak. Rasa sebak. Aku berTuah sudah punya kau Mila. Mila seka air matanya yang mengalir .

“ Terima kasih Mila……erm..kau nak kemana nie??” soalku. Mila senyum.

“aku nak balik dah…..kau??”

“nak balik juga…ok..Assalamualaikum….” kami berjabat tangan. Itulah adat dalam persahabatan kami. Tidak akan tinggal antara satu sama lain sekiranya tidak berjabat. Aku kembali mengayuh basikal.


Aku agak hairan apabila di perkarangan rumahku ada sebuah kereta proton Waja berwarna emas. Tersadai di hadapan rumahku. Milik siapa ini. Selepas menongkat basikal, terus aku berlari kedalam rumah, dan langkah ku terhenti terdengar satu perbualan.

“Tolonglah…Encik..jangan ambil tanah ni….ini saja yang kami ada…..tolonglah saya merayu…” itu suara ibu, kenapa ibu menangis.

“tapi…tanah makcik.. sangat besar… boleh lah kami manfaatkan untuk mendirikan satu kawasan peranginan, lagipula….tempat ini memang sesuai…” kata seorang lelaki. Aku menakup mulut.. dia mahu merampas tanah ibu? Tidak ini satu- satunya harta yang kami ada. Aku terus meluru masuk. Ada ramai ejennya, dua orang lelaki dan seorang perempuan. Tidak bertudung, dan berkot. Seorang lelaki sedang memegang sebuah fail berwarna biru.

Aku melangkah dan terus mendakap ibu yang sedang teresak-esak.

“erk…minta maaf…saya anak dia…ada apa ini….” Soalku tegas. Aku tidak perduli. Lelaki itu senyum, aku tidak mengerti senyumannya. ....to be continue...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ASSALAMUALAIKUM

ASSALAMUALAIKUM
"wahai orang-orang yang beriman, Mengapa kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan?" "Allah sangat benci jika kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan" Assoff:2-3