Pages

.:My Dearest friends:.

Thursday, June 9, 2011

OMG ! Rejab's coming, ape nak buat??

sure mesti korang pelik
skrng da 7 REJAB okeh. baru nak bgtahu nak buat ape.
okeh..kali ni. aku 

Aku tau..korang mesti Blurr gila kan?
Lagi2 bukan jenis 'baik2' haha...aku tak kata..korang la admit sendiri.
Korang mesti pelik, kenapa budak 'baik2' macam 
gempak bila bila REJAB datang~ 

Okeh..for those mmg blurr gila3...
meh aku kasik tahu sket....
WHAT IS REJAB ?
Pengertian


 Rejab bermakna kebesaran atau kemuliaan dan ia membawa maksud bulan yang dibesarkan atau dimuliakan. Masyarakat Jahiliyah menamakan bulan ini dengan bulan Rejab kerana mereka memulia dan menghormati bulan ini dengan mengharamkan berperang di dalamnya. Dan Rasulullah SAW mengekalkan nama ini dan mengharamkan pertumpahan darah di bulan Rejab. Dan bagi umat Islam, kita memperingati dan memuliakan Rejab sempena dengan peristiwa besar yang berlaku kepada Rasulullah SAW iaitu peristiwa Isra' dan Mi'raj. 

Okeh..Got it? tu pendek ja lah...sdikit banyak pasal bulan rejab
Then, mesti korang nak tahu.~
ape lagi..yang GEMPAK..dalam REJAB ni...
okeh..antaranya ialah...


1.Hijrah Pertama Hijrah ke Habsyah (Ethiopia) 
Pihak musyrikin Mekah meningkatkan tekanan dan ancaman kepada Rasulullah SAW dan mereka yang beriman kepada Rasulullah SAW pada ketika itu. Ada di kalangan sahabat yang mengadu kepada Rasulullah SAW tentang derita yang mereka tanggung lalu Rasulullah SAW memerintahkan agar mereka berhijrah ke negeri Habsyah.

Tujuan hijrah ini adalah untuk menyelamatkan iman dan keselamatan diri di samping untuk mencari tapak baru untuk Islam bertapak dan menyusun langkah untuk agenda seterusnya. Diantara mereka yang berhijrah ke Habsyah ialah Saidina Othman RA dan istrinya Roqiah anak Rasulullah SAW. Jumlah mereka adalah 14 orang termasuk 4 orang wanita. Habsyah dipilih adalah kerana rajanya dikenali dengan toleransi dan sikap terbukanya.

2. Isra' dan Mi'raj
Isra'dan Mi'raj ertinya Rasulullah SAW dijalankan dari Mekah ke Baitulmuqaddis di waktu malam dan diangkat ke langit bertemu Allah SWT dan untuk mengambil kewajipan solat 5 waktu dari Allah SWT. Dalam menentukan tarikh bila berlakunya peristiwa ini, sebahagian ulama mengatakan pada 27 RabiulAkhir; sebahagian ulama mengatakan pada 17 RabiulAwal; sebahagian ulama mengatakan 29 Ramadhan; sebahagian ulama mengatakan pada 27 Rejab dan sebahagian ulama yang lain mengatakan pada tanggal-tanggal selain dari yang tersebut.

Menurut Chalil, 1999 sebagaimana yang dijelaskan oleh Dr.(H) Hj. Kassim Bahali, ada setengah ulama mengatakan pada malam tanggal 7 RabiulAwal. Adapun yang terbanyak ialah golongan yang mengatakan pada tanggal 27 Rejab, sekalipun tidak dengan alasan yang kuat.

Tahun berlakunya juga terdapat perselisihan pendapat ulama, ada sebahagian yang mengatakan pada tahun ke 5 dari Bi'tsah (tahun mula diutusnya peribadi Nabi), sebahagiannya berpendapat pada tahun ke 12 dari Bi'tsah; sebahagiannya berpendapat pada tahun sebelum Nabi hijrah ke Thaif, sebahagian berpendapat pada tahun ketiga sebelum hijrah Nabi S.A.W ke Madinah dan ada yang sebahagiannya pula berpendapat lain dari semuanya itu. Bagaimanapun seorang ahli sejarah Islam bernama Ibnu Saad telah mencatatkan dalam kitabnya "At-Tobaqatil Qubra", bahawa berlaku israk mikraj terhadap Nabi s.a.w. ialah pada lapan belas bulan sebelum Nabi S.A.W. hijrah ke Madinah dalam satu peristiwa yang amat bersejarah itu.(Tazkirah, Pusat Zakat N. Sembilan)

3. Perang Tabuk
Tabuk adalah mengambil nama sempena nama satu tempat di Utara Semenanjung Arab di mana Rasulullah SAW dan 30 ribu tentera Islam berkumpul. Tidak berlaku pertempuran kerana tentera Rom telah melarikan diri kerana takut dan gerun kepada kekuatan dan kecekalan tentera Islam yang sanggup menghadapi berbagai kesukaran.

http://www.ezsoftech.com/ramadan/i/baitul_muqaddas.jpg


4. Pembebasan Baitul-Muqaddis
Baitul Muqaddis telah dibuka pada zaman Saidina Umar Al-Khattab RA di zaman pemerintahannya. Akibat kelalaian dan perpecahan uamat Islam di zaman pemerintahan Abasiyah, umat Kristian (tentera Salib) telah melakukan serangan demi serangan ke atas Baitul Muqaddis dan akhirnya dapat menawan kota suci Baitul Muqaddis setelah 500 tahun dikuasai oleh pemerintahan Islam. Tentera Salib telah menduduki Baitul Muqaddis hampir 60 tahun sebelum dibebaskan kembali oleh panglima Islam terkenal Salehuddin Al-Ayubi. Beliau telah berjaya menawan kembali Baitul Muqaddis dari tangan tentera Salib pada hari Jumaat, 27 Rejab 583H. Dan pada tahun 1967 bersamaan 1387H umat Yahudi pula menawan Baitul Muqaddis (Palestin) dan menamakan negara baru mereka dengan nama Israel.

5. Lahirnya Imam Syafie RH.

Nama sebenar Imam Syafie RH ialah Muhammad bin Idris. Beliau lahir di Ghuzah, Palestin pada tahun 150H bersamaan 767 Masehi dalam bulan Rejab. Beliau adalah salah seorang dari empat imam mazhab yang besar dalam dunia Feqah. Malaysia mengamalkan mazhab Syafie. Diantara peninggalan imam Syafie RH yang tiada ternilai harganya dan menjadi rujukan sehingga sekarang ialah kitab al-Umm. LIKE3...
untuk pengetahuan korang...yg kat atas ni..smua aku KOPI PASTA jer...hoho 
dari SINI....kui3..jgn marah

SO..bila dah tahu kelebihan dia apa?
apa perlu kita buat

ok..untuk korang yang macam tak baik sangat la kan..
haha..

first boLeh ikut sTep aku..

*Solat, Solat wajib of kos la kan..ha..ni kORang tambah2 la sket..sunat nyer..contoh la..kalao malas gila2..tapi nak jugak buat baik dalam REJAB ni..korang pilih mana2 solat sunat....contoh..sunat 2 rakaat lepas zohor..then..buat tiAP2 ZOhor..so..ade la jugak tambahankan? but make sure korang ISTIQOMAH la..which mean berterusan LOL !

*Mengaji- pada yg malas gila nak mengaji mcm aku ni satu muke je sari, korang tambah2 la..jadi 2 muka surat sehari..kira bertambah jugak la kan?? kalau dulu..korang bace kejap je lepas maghrib..ni korang ce amik satu muka tu baca lepas subuh...ha...ce try.....~

*Puasa- perghhh..paling payah nak buat..for those yg mmg xpenah pose sunat
leh ar try2 kan...ala...iSnin..Dengan Khamis jer......2 hari je sminggu....try ar..kata nak jadi baikkk !!

* Baca - ha..pada yg suke baca manga ker... komik ker,..novel ker...ha..untuk REJAB kali ni..ce korang amik mana2 WEB..aku cadangkan I love Islam punyer web..
baca je sehari skali....sket dan pendek jer artikel dy.....kan senang..~ Untuk Rejab ni

* Qiyam - mende ni paling last la aku suggest ~ sebab mmg susah nak buat..hanya org yang iman dy kuat jer ley bangon.hahha....terpulang pada korang ar..
tp aku sarankan at least SEMINGGU SKALI pun kira komang ar tuh en..haha~ okeh

tu jer la...ada lagi? bleh ar korang tOpup2 sendiri kan? kalau rasa malas tu
ni la yang paling minimum aku cadangkan ntuk korang yang bluurrr giler or jahil gile bab2 Ibadah ni...kui3

2 comments:

  1. seronok step hang..tibe2 terasa aku bukan bdk baik....hhehehee

    ReplyDelete
  2. haha..seronok kew? haih~ ko mengade2 ..dah baik pun nak cakap bUkan baek ea....aku prepare ni berdasarkan pengalaman aku sendiri lol

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ASSALAMUALAIKUM

ASSALAMUALAIKUM
"wahai orang-orang yang beriman, Mengapa kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan?" "Allah sangat benci jika kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan" Assoff:2-3