Pages

.:My Dearest friends:.

Friday, February 19, 2010

::pilih jalanmu sendiri::
Dalam kehidupan seharian makin lama, kita makin dekat dengan kiamat. Suatu hari saya pernah bertanya Ummi saya
"Ummi..kenapa makin lama.manusia berubah??jadi semakin lain..bahkan yang baik juga telah berubah..menjdi tidak baik......."soal saya.

ummi saya menjawap "sebab..di akhir zaman ini..manusia semakin jelas dengan jalan mana yang mereka pilih..sama ada jalan dunia atau jalan akhirat.."
saya terkesima. tidak pernah pula saya berfikir begitu.......

Baru-baru ini saya dapati diri saya agak lalai, berhadapan dengan YM..FACEBOOK...BLOG..LAGU-LAGU...sehingga saya tidur lewa malam. ada tu saya terlajak tidur untu bangun solat subuh.


makin lama saya rasa diri ini dah tak ada cahaya lagi/ cahaya keimanan. cahaya keilmuan,.dan macam-macam lagilah.

ini mungkin satu ujian.


Lagi, saya selalu berhadapan dengan godaan syaitan yang amat kuat. sehingga kadang-kadanga saya kalah dengan nafsu sendiri.

Ini lah dunia telah menghukum saya. atau Allah sendiri telah hukum saya. kerana mengabaikanNya.

Sampaikan suatu hari saya YM dengan sahabat saya pada pukul 2 pagi. dia tanya saya buat apa.

saya jawap. buat kerja sedikit. kemudian dia doakan semoga kerja saya di redhai Allah. masa itu baru saya sedar.APAKAH ALLAH REDHA DENGAN KERJA SAYA?? kemudian dia suruh saya tidur awal untuk bangun tahajjud

saya lagi terkesima. tidak lah lama benar saya tinggalkan Tahajjud, namun saya lakukan juga sekali sekala.

dulu..saya lah pencinta Tahajjud. mengejut sahabat2 lain. tapi itu dulu. hanya kerana duduk dalam suasana peperiksaan SPM sahaja.


saya tidak sedap hati. sejak malam itu saya berusaha tidur awal...baNgun Tahajjud. kemudian saya puasa sunat. melakukan amalan2 Rasulullah

barulah saya rasa hidup saya tidak kosong. Betapa leganya hati ini. terasa Lapang.

Tak salah ayat "dengan Mengingati Allah hati akan menjadi tenang..."

Baru saya sedar saya terlalu taksub dengan benda dunia seperti iniBetul kata-kata itu. Di akhir Zaman Ini kelihatan jelas manusia pilih jalan Mana.


semoga Allah memilih kita kepada jalan yang terbaik..iaitu satu-satunya jalan untuk menujuNYa.


kadang-kadang saya tak tertahan air mata. dimanakah saya akhirat kelak. sahabat2 saya??keluarga saya??apakah Allah akan ampun kan segala dosa saya???bukan seluas lautan dosa saya....


lebih lagi. lebih..terlalu luas dosa ini.Tapi saya tahu..pintu Taubat masih terbuka sehingga Malaikat Izrafil meniup sangkakala nanti. masa itu saya tidak mahu menyesal. TIDAK MAHU. saya ingin saya mati dalam keadaan aman . aminn Ya Allah..


apa yang lebih mulia.Mati dalam Syahid. Syahdunya rasa hati ini.

Marilah kita bersama pilih jalan yang sebenar. teringat kata-kata saudara Hilal. katanya. kita susah nak pilih Jalan mEnuju kepada Allah kerana kita tidak meninggalkan Jahiliyyah

bagaimana kita mahu bawa kedua-duanya sekali.

mustahil

yang gelap tak kan bercampur dengan cahaya

minyak dan air tak kan bersama

begitu juga dosa dan pahala.

adalah dua perkara yang pro dan contra. hitam dan putih.

DUlu saya ingat..saya akan terus kekal lalai. LALAI..tapi Allah masih sayangkan saya.

moga-moga anda juga begitu.

maafkan saya jika ada kesilapan. terima kasih buat sahabat saya. itu adalah teguran Allah . Saya terima. dan saya sayangkan nya.

TheChOicEiSiNYoURhANd.....
1 comment:

  1. kawan hok tegur tu wat mende pulak kul 2 pagi?hehe.main facebook kena ada kawalan.jgn sampai lalai.K.mas pun skrg ni online pun sambil wat keje.bila dok wak kije, off la.tp jgn la sampai lewat 3 4 5 pg.ish ish ish.:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ASSALAMUALAIKUM

ASSALAMUALAIKUM
"wahai orang-orang yang beriman, Mengapa kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan?" "Allah sangat benci jika kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan" Assoff:2-3